Країни Балтії хочуть від’єднатися від енергосистем Росії

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Країни Балтії мають намір активізувати від’єднання електромереж від Російської Федерації для забезпечення безпеки сектора енергетики.

Про це заявили в прес-службі естонського парламенту за підсумками зустрічі в Нарві за участю голів парламентських комісій у справах ЄС Естонії, Латвії, Литви та Польщі.

«Наші країни готові до подальшої співпраці з від’єднання балтійських електромереж від Росії, яке має особливе значення для забезпечення безпеки сектора енергетики», – заявив голова комісії у справах ЄС парламенту Естонії Калле Паллінг.

За його словами, в серпні в Єврокомісію було подано клопотання про фінансування третього електричного з’єднання між Естонією і Латвією, яке має бути побудовано до 2020 року.

На зустрічі також обговорили необхідність розвитку єдиного ринку газу. В якості позитивного аспекту означено відкриття терміналу природного газу в Клайпеді, Литві, в наступний понеділок.

Сторони прийшли до висновку, що завдяки терміналу залежність регіону від монополіста в секторі природнього газу, «Газпрому», знизиться.

На зустрічі сторони також обговорили відносини між ЄС і Росією і ситуацію в Україні.

Також Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевічс заявив, що підстав для скасування санкцій проти Росії наразі немає.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар