«Барви – неначе мелодії» розквітли в обласному художньому музеї (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто виставку творів художниці, майстра декоративно-ужиткового мистецтва Марії Іванівни Церни, присвяченої ювілею майстрині.

В експозиції представлені роботи із фондів Кіровоградського обласного художнього музею, виконані в техніці батіка, які відрізняються графічністю малюнка і суворістю кольору: «В полоні весни» (2003), «Манекени» (2003), «Тихий куточок степового краю» (2005), гобелен ручної роботи «Сутінки» (2005) та чудові живописні натюрморти «Білі півонії» (2010) та «Польові квіти» (2010).

Експоновані твори Марії Іванівни Церни надають можливість глядачам поринути у світ прекрасного та відчути тендітну мелодію барв.

Марія Іванівна Церна народилась 24 жовтня 1944 року в селищі Стульно Володавського району Люблінської області (Польща).

У 1945 році разом із родиною переїхала на постійне проживання до України.

З 1970 року проживає в Кіровограді. Працювала в художньо-виробничому комбінаті Кіровоградської організації Національної спілки художників України художником.

Починаючи з 1971 року бере участь в обласних, а згодом і у республіканських художніх виставках. У 1992 році Марію Іванівну Церну приймають до Національної Спілки художників України.

У 2003 розі в стінах Кіровоградського обласного художнього музею було відкрито персональну виставку Марії Церни, у 2004 році, за мистецькі здобутки та творчий досвід майстриня стає лауреатом Кіровоградської обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно – прикладного мистецтва ім. Якова Паученка в номінації «Декоративно-прикладне мистецтво».

Марія Церна – художниця широкого творчого діапазону і значних технічних можливостей, вона працює в техніці батика, гобеленової вишивки, аплікації, в тому числі рельєфної, які вимагають від майстрині неабиякої вправності й точності. Природне мереживо і мерехтіння, зображене у творах художниці, видається глядачам тендітним і делікатним. ЇЇ твори можна назвати мелодійними, ліричними, наділеними музичним звучанням. Вони вражають злагодженою гармонійністю фарб, колориту, виразною своєрідністю ритміки деталей та розташуванням мистецьких акцентів-акордів у кожному із творів.

Використовуючи багаті традиції українського народного мистецтва, художниця перевтілює їх у своїх творах. ЇЇ мистецтво – це індивідуальний пошук вічних джерел краси і гармонії світу. Володіючи тонким естетичним чуттям, мисткиня не мислить своєї творчості без постійного спілкування з українською природою, її багатим колоритом і примхливими формами.

Окрема грань творчості Марії Церни – живописні натюрморти. Вражаючі своєю фантазійністю, вони багато в чому передають стан душі автора, що постійно перебуває в невпинних пошуках. Ніжні, дзвінкі, прекрасні – дзвіночки, лілії, ромашки, маки, що випромінюють пряний аромат; кожен натюрморт сприймається урочистою симфонією форм і барв. Твори Марії Іванівни зберігаються в колекціях музеїв України та приватних колекціях України, Польщі, Канади США, Росії та Ізраїлю.

О. Шаповал, зберігач фондів І категорії Кіровоградського обласного художнього музею.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар