Кіровоградські школярі перевірили овочі на вміст нітратів

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

В кіровоградській загальноосвітній школі №3 з 2010 року діє – Екологічний центр. Цього року його вихованці  перевірили сезонні овочі на вміст нітратів.

 Керівник екологічного центру та ініціатор акції Вікторія Хоменко, розповіла: «Оскільки ми знаємо, як продукти харчування важливі для нашого здоров’я, то ми вирішили проаналізувати сезоні овочі на вміст нітратів. Адже, про вплив та шкідливість нітратів на організм повідомляли раніш в ЗМІ. Учні нашої школи вирішили не стояти осторонь, а дізнатись про якість продуктів, що продається на території новомиколаївського району».

Для аналізу учні 9 класу взяли помідор, огірок, кавун та баклажан із домашнього огороду, АТБ та новомиколаївського ринку. Щоб визначити рівень нітратів в овочах учасники центру користувались маркерами для виявлення нітратів, які були надані КМО ВЕГО «Мама-86».

Аналіз показав, що всі зразки помідорів не містять нітратів. Рівень нітратів в огірках з АТБ не перевищують допустиму норму і мають приблизно 100 мг. Рівень нітратів в баклажанах – 500 мг, а це перевищення допустимої норми, коли при середній вазі 70 кг «допустимий денний максимум» становить – 350 мг. До речі, на ринку продавець засвідчила учнів та керівника гуртка в тому, що їхні овочі чисті, адже вони щоранку провіряють їх у власній лабораторії на території ринку, а насправді виходить баклажани в них найбільше містять нітратів.

Взагалі за нормами ВООЗ, допустимою добовою дозою нітратів для людини вважається 5 мг на кожен кілограм її ваги і якщо за один раз прийняти 600-650 мг нітратів, то у дорослих вже розвивається виражене отруєння. Нітрати самі по собі нешкідливі. Але частина їх перетворюється в нітрити — солі азотистої кислоти, які блокують дихання клітин. В результаті зв’язується гемоглобін, зростає зміст холестерину та молочної кислоти.

Результати перевірки овочів на нітрати засмутили учасників екологічного центру. Вони планують продовжити дослідження овочевих прилавків восени та взимку.

За матеріалами сайту ВЕГО “МАМА-86”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар