Як буде грітися цієї зими Кіровоградщина?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Зима цього року обіцяє бути холодною. І не лише через температурні показники. Ще в травні Росія припинила поставки газу в Україну. На вугілля зі Сходу України покладати надії теж марно. З кожним днем воєнне протистояння там набирає обертів. За офіційною інформацією Україна до опалювального сезону готова на 70 %. І поступово українське газосховище наповнюється блакитним паливом. Станом на 7 вересня на балансі підземних сховищ містилося 16 мільярдів кубометрів газу. Це 50 % від потрібного Україні на опалювальний сезон 2014 – 2015 об’єму. Щоб там не говорили скептики, це значний прорив.

На Кіровоградщині готовність до опалювального сезону має дещо вищі показники – 73 %. Але це все одно не рятує область від труднощів опалювального сезону. Під час засідання обласного штабу з підготовки господарського комплексу області до опалювального сезону заступник голови облдержадміністрації Віктор Рєзнік повідомив, що в зв’язку зі складною ситуацією в Україні в області є деякі проблеми з підготовкою до опалювального сезону.

За словами посадовця, на даний момент в області відчувається напруга з заготівлею твердого палива для закладів соціальної сфери. На окремих територіях досі не сформовано нормативного запаса, який на початок жовтня повинен становити 40 % від загальної потреби на весь опалювальний сезон.

Найбільш нестабільна ситуація в Бобринецькому, Гайворонському, Голованівському, Долинському, Новгородківському, Устинівському, Маловисківському та Кіровоградському районах.

Схоже, найбільше від нестачі палива потерпатиме сфера освіти. З наявних 543 шкіл області 193 вже затвердили шестиденний навчальний тиждень. Це ті школи, які під’єднані до централізованого теплопостачення. До того ж всі школи, без винятку, пожертвували осінніми канікулами, щоб підтягти програми «у випадку чого».

Не зважаючи на те, що влада всілякими способами намагається скоротити споживання газу в області, проблем не уникнути. На початок вересня освіта була забезпечена вугіллям та альтернативними видами палива на 39 %.

Тобто цьогорічна зима буде тяжкою для всіх. І кожен буде шукати вихід зі складної ситуації, покладаючись на власну силу, кмітливість та розум.

Як будуть виживати школи, дитячі садочки, лікарні та пересічні жителі кіровоградської області цієї зими. Про це «Перша електронна газета» вирішила поцікавитися безпосередньо у самих кіровоградців.

Микола Омельченко, шкільний сторож, житель с. Червона Камянка, Олександрійського району:
«У будинку ми давно вже провели автономне газове опалення. Але ніколи марно не витрачали природний ресурс. З цьогорічними ж тарифами на газ і проблемами з паливом контролювати свої витрати будемо ще жорсткіше. Думаю, не замерзнемо. А от у школі будуть проблеми. Особливо для сторожів. Адже школа піде на вимушені і заплановані канікули, а нам доведеться там мерзнути і охороняти. І жодних обігрівачів вмикати не можна. Тому, якщо ситуація буде геть катастрофічною, я буду перемерзати і хворіти – доведеться звільнятись».

Валентина Никоненко, педагог, жителька с. Спасове Новгородківського району: «У нас великий будинок, тому опалення його коштує пристойних грошей. На цьогорічну зиму ми вже запаслися паливом – купили машину дров. Обійшлося нам це в 2400 грн. Плюс за те, що нам їх попиляли, – ще 300 грн. Минулого року заготівля дров коштувала гривень на 300-400 дешевше. Вугілля цьогоріч ми навіть не купували – дорого. Будемо економити те, що з минулого року залишилось».

Марина Кувіла, медсестра, м. Новоукраїнка: «Цього року паливо на зиму нам дорого обійшлося – за машину вугілля заплатили майже 3 тис. грн. До того ж довелося наймати людей, щоб допомогли дров на зиму для мами заготувати. Це ще плюс майже 500 грн. і декілька втрачених вихідних. Зате тепер мамі взимку буде тепло».

Кутерина Любченко, педагог, с. Пантаївка Олександрійського району: «У нашому будинку проведено газ. Будемо цього сезону обігріватись, як завжди. Правда, все-таки економити доведеться. А от що робити тим, у кого немає автономного опалення – невідомо. Адже в кінці серпня керівництво району наполегливо порекомендувало в найкоротший термін завершити усі необхідні роботи зі встановлення у квартирах індивідуального опалення. З одного боку – це правильно. Адже з 2700 мешканців селища лише 45 абонентів користуються послугами централізованого теплопостачання. 23 з них не сплачують за спожите тепло по декілька років. А з іншого – де взяти сім’ям 16 тис. грн., щоб провести автономку – невідомо. У школі взимку буде прохолодно. Але, в принципі, ми завжди жили в режимі економії. Тому нічого страшного в цьому не бачу».

А от винахідливі жителі Бобринецького району знайшли інший вихід із складної ситуації.

Ірина Чередніченко, вчитель Червонозорівської ЗШ І-ІІІ ст. Бобринецького району розповіла, що цієї зими їхня школа буде обігріватися минулорічними запасами вугілля і дровами. Дрова заготовляють не байдужі батьки.

«Батьки учнів зібралися і вирішили разом допомогти школі», – розповідає вчителька. – Я теж будинок буду обігрівати дровами. Машина дров обійшлася в 2000 грн.».

Віктор Хмільовий, пенсіонер з Голованівського району пояснив, що на місцевих мешканців подорожчання газу і економія мало відобразяться, адже практично всі села в районі опалюються котлами на твердому паливі чи електричними. Газу в районі, за його словами, і так немає. У будинку В. Хмільового стоїть котел, який опалюється дровами й вугіллям. На зиму чоловік уже запасся – придбав дві машини дров по 1800 грн. (виписати дрова з лісгоспу коштує 1050 грн., але треба додатково оплатити завантаження і доставку). Вугіллям він не користується вже близько трьох років ( і дорожче, і не дуже зручно в користуванні), а цього року так його взагалі в район не завозили – на Голованівщині вугілля немає.

Одним словом, жителі Кіровоградщини, не зважаючи на труднощі, до зимового сезону готові. Мало того, потурбувалися про опалювальний сезон навіть ті, у кого є автономне опалення. Наприклад, Інесса Стасенко, жителька с. Кетрисанівка Бобринецького району не холодів боїться: «Близько 10 років тому, коли ми проводили автономне опалення в будинок, я вирішила не прибирати пічку. І не прогадала. Якщо цього року будуть труднощі з газом – ми з чоловіком без проблем перейдемо на дрова», – ділиться секретами пані Інесса.

Приблизно так наші земляки готувалися до зими. Залишається лише захоплюватися оптимізмом, виваженістю і працьовитістю жителів Кіровоградщини, яких не можна залякати ніякими труднощами. Ну, і побажати нам усім не надто холодної зими.

Анастасія Лісовська для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар