День міста Кіровограда: весело, корисно, економно

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

 20 вересня Кіровоград святкував (а може хтось й досі святкує) свою 260-ту річницю від дня свого заснування. Не зважаючи на ювілейну дату, міська влада заздалегідь попередила кіровоградців, що цьогоріч містяни відзначатимуть іменини міста скромно. Проте скромно – зовсім не означає погано. І веселий насичений день, що провів кореспондент Першої електронної у Ковалівському парку і на Театральній площі – яскраве тому свідчення.

Сьогодні Театральна площа перетворилася на справжню оазу народного мистецтва і культури. Десятки наметів з кожного району Кіровоградщини вщент заполонили площу. Тут виспівували аматорські колективи, милували очі вироби народних умілець з ниток, соломи, дерева, бісеру, паперу, тіста тощо, манили ароматом домашнє сальце, випечені короваї та різноманітна здоба. Отож, було на що подивитися, чим підкріпитися і що прикупити.

Не має значення, з якого входу ви зайшли в парк, всіх однаково зустрічав димно-ароматний запах шашлику. Проте після кількохгодинної прогулянки по парку не факт, що у кіровоградців лишились гроші на смакоту. Але про все по порядку.

Заходячи у Ковалівський з центрального входу, багато хто з містян витратив всі свої гроші на прекрасні дрібниці. І байдуже, що запах вабив у глиб парку, адже очі потрапили у полон виробів ручної роботи. На декількох торгових рядах перед кіровоградцями відкрився неповторний світ творчості і фантазії. Ляльки, вишиванки, картини, глиняний посуд, домовики з мішковини, мило ручної роботи, різноманітні патріотичні символи змушували гаманці розкошелюватися на нові й нові покупки.

Ті ж, у кого була хороша сила волі, витримка і багато часу, змогли прорватися крізь яскраві ряди спокус до інших, менш затратних розваг. А їх у Ковалівському парку цього дня було предостатньо.

На літній сцені Кіровоградської обласної філармонії виступали місцеві артисти та аматори з народними номерами. Пісні, танці, жартівливі інсценування – вибір на найвибагливіший смак. Правда, такі розваги, як то кажуть, «на любителя». Тому й не дивно, що виступи обласної філармонії більш за все полонили неквапливу жіночу аудиторію у статечному віці. Чоловіки цієї ж вікової категорії теж не залишились без розваг і осіли шаховому клубі, який було урочисто відкрито цього ж дня.

Молоді, галасливі та активні, які не можуть сидіти на місці і постійно знаходяться у пошуках пригод, вирушили у мандрівку парком. І не дарма. Там їх чекали караоке, настільний теніс, ляльковий театр, різноманітні майстер-класи з бісероплетіння, квілінгу, орігамі. Правда, майстер-класам раділи більш за все діти. Мабуть тому, що дорослі вже все вміють…

Для любителів візуалізації міські громадські організації, музеї та бібліотеки підготували різноманітні фотовиставки. Однією з найяскравіших серед них була виставка з життя воїнів АТО. Вона нагадувала кіровоградцям, що цього дня веселитися і сміятися ми можемо тільки завдяки мужності і сміливості наших Героїв.

Враження від цьогорічного Дня міста Кіровограда просто чудові. Без попсових співачок, дешевого популізму і з мінімальними витратами з місцевого бюджету відсвяткували кіровоградці 260-ту річницю міста. Адже свято – це в першу чергу відчуття і настрій. А цього було у Кіровограді було вдосталь.

Ірина Зайцева і Анастасія Лісовська для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар