Ще раз про правовий статус учасників АТО

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Антитерористична операція на сході нашої держави триває вже не перший місяць. Поряд із прийняттям законів для посилення обороноздатності країни до законодавства вносять точкові зміни, що безпосередньо стосуються гарантій соціального і правового захисту осіб, задіяних у зоні АТО.

Зважаючи на істотне оновлення законодавства за останній час, «Голос України» вирішив поновити серію публікацій матеріалів, у яких йтиметься про права та належні державні гарантії учасників антитерористичної операції з урахуванням останніх змін, про соціальний захист вимушених переселенців, про компенсаційні та інші виплати, що їм належать, допомогу на дітей, отримання пенсій, зарплат та соціальних виплат поза межами місць реєстрації цих людей тощо.

Усі задіяні матимуть статус. Проте…

На початку липня цього року Верховною Радою України внесено зміни до статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», якими значно розширюється коло осіб, які вважаються учасниками бойових дій.

Відтепер до таких осіб належать:
— військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) та працівники Збройних Сил України;
— Національної гвардії України;
— Служби безпеки України;
— Служби зовнішньої розвідки України;
— Державної прикордонної служби України;
— особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці, працівники Міністерства внутрішніх справ України;
— Управління державної охорони України;
— Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України;
— інших утворених відповідно до законів України військових формувань.

Основною умовою для отримання статусу учасника бойових дій є те, що вони захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції.

Учасниками бойових дій також можуть визнати цивільних осіб з числа працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення у порядку, встановленому законодавством. Водночас усі нюанси щодо порядку надання статусу учасника бойових дій вищезазначеним особам, визначення категорії таких осіб та терміни їхньої участі (забезпечення проведення) в антитерористичній операції, а також райони антитерористичної операції ще має визначити Кабінет Міністрів України у своїй відповідній постанові. Розробити такий порядок було доручено Міністерству оборони України.

На сьогодні розроблений силовим відомством проект постанови щодо порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуває на узгодженні із заінтересованими органами виконавчої влади. Лише після цього документ буде внесено на розгляд уряду.

Зазначимо, що, окрім порядку надання статусу учасника бойових дій, цією постановою будуть врегульовані питання щодо документів, на підставі яких здійснюватиметься розгляд подань про надання такого статусу, та суб’єктів, які їх видаватимуть.

Саме тому сьогодні вищезазначена постанова потребує якнайшвидшого прийняття, щоб визначити, які докази участі в забезпеченні антитерористичної операції для присвоєння статусу учасника бойових дій потрібно збирати, наприклад, цивільним особам (водіям, медикам, механікам тощо), котрі за службовими обов’язками були залучені до антитерористичної операції.

«Голос України» відстежуватиме долю цього документа і одразу інформуватиме читачів про його прийняття та зміст.

Уже мають право на отримання статус учасника бойових дій військовослужбовці Збройних Сил України, які безпосередньо були задіяні в АТО. Варто нагадати, що громадяни, які були призвані на військову службу під час мобілізації в особливий період, мають статус військовослужбовця.

Для визнання заслуг потрібні документи

У Міноборони України пояснили: для отримання статусу учасника бойових дій достатньо мати наказ командира військової частини про відрядження в райони проведення антитерористичної операції. Інформація про участь в антитерористичній операції заноситься в особову справу або військовий квиток і підтверджується командиром військової частини.

Видачу посвідчень учасника бойових дій військовослужбовцям організовують Департамент кадрової політики Міністерства оборони України й Головне управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України, а військовозобов’язаним, призваним на військову службу під час мобілізації, — обласні і київський міський військові комісаріати.

Міністерство внутрішніх справ повідомляє, що потребує уточнення порядок набуття статусу учасника бойових дій працівниками міліції.

Те саме стосується і медиків, які працюють у зоні проведення антитерористичної операції, та добровольчих батальйонів.

Одним із шляхів розв’язання цієї проблеми є легалізація таких батальйонів шляхом їх підпорядкування силовим відомствам нашої держави.

Водночас відсутність документів про безпосередню участь в АТО є перешкодою для отримання статусу учасника бойових дій. Проте за рішенням суду можна встановити факт перебування на території, де проводилася АТО, і участь конкретної особи в цій операції. Такий факт, встановлений судом, матиме юридичне значення.

За матеріалами газети «Голос України».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар