Легкоатлетка з Гайворона – серед кращих бігунів світу

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Талановита українська бігунка, уродженка Гайворона Яна Качур повернулася днями з Китаю, де разом зі збірною командою України 17-річна спортсменка боролася за олімпійські нагороди. Медаль дівчині приміряти не вдалося, але вона перемогла в «Фіналі Б», випередивши на 400-метрівці спортсменку-фаворитку цих змагань з Ямайки. У загальному ж заліку Яна посіла 9 місце серед найсильніших представниць світу.

Поїздці передували кілька змагань високого рівня.У травні нинішнього року колишня вихованка Гайворонської ДЮСШ «Локомотив» здобула золоті нагороди на юнацькому чемпіонаті України на дистанції 400 метрів і в комбінованій естафеті. Невдовзі спортсменка стала ще й володарем бронзової медалі на чемпіонаті Європи у м. Баку де вона й отримала путівку на участь у ІІ Юнацьких Олімпійських іграх у китайському Нанкіні. А отримана в червні перемога в 100-метрівці у складі збірної Кіровоградської області на чемпіонаті України серед юніорів давала Яні можливість виступити ще й на чемпіонаті світу серед юніорів у США. Та вона вирішила їхати в Нанкін.

Розповідаючи про поїздку, дівчина відзначає високий рівень організації Олімпіади, гарні умови для спортсменів тощо. Єдине, чого не вистачало, зауважила спортсменка, то це присутності тренера Володимира Федорця, який неабияк допоміг би у підготовці до стартів, плануванні стратегії забігів тощо.

Секцію з легкої атлетики Яна почала відвідувати ще дев’ять років тому. Тоді ніхто не взявся б спрогнозувати, що з нічим не примітної восьмирічної худорлявої дівчинки, учениця міської загальноосвітньої школи №1 незабаром виросте спортсмен світового рівня. Хіба що – тренер спортивної школи Валерій Кузь, який, помітивши Янин талант, запросив її до своєї секції.

Рік за роком Яна наполегливо тренувалася і додавала в силі та швидкості. Тренер розумів, що для дівчини необхідне гідне суперництво на біговій доріжці і знаходив можливості для її поїздок на обласні та всеукраїнські змагання. Допомагали в цьому Янині батьки та небайдужі люди, такі, як Михайло Самборський, який свого часу був тренером і самого Валерія Кузя, підприємці Роман Волуйко і Андрій Куций.

На змаганнях Яну швидко помітили. Почали надходити пропозиції щодо продовження майбутньої спортивної кар’єри. І згодом вона переїхала до Києва, де почала навчатися у Республіканському вищому училищі фізичної культури. Бере участь у змаганнях різного рівня, стабільно поповнюючи свою колекцію нагород.

Валерій Незбжицький для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар