Зведені дані ІАЦ РНБОУ (27 серпня)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Вчора у Мінську відбулись переговори Президента України Петра Порошенка з лідерами Білорусі, Казахстану, Росії та представниками  Європейського Союзу. Під час зустрічі обговорювалось три ключові питання: мир та безпека в регіоні, закриття українсько-російських кордонів для унеможливлення переміщення техніки, найманців та боєприпасів та звільнення полонених та заручників.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Президент України Петро Порошенко наголосив на тому, що Україна вимагає рішучих дій, які здатні принести мир на українську землю. За словами Президента, сторони погодилися з необхідністю активізації діяльності тристоронньої контактної групи.

За результатами переговорів мають розпочатися консультації між начальниками Генеральних штабів через тристоронню контактну групу, щоб якнайшвидше перейти до режиму двостороннього припинення вогню, контроль за яким буде здійснюватися представниками моніторингової місії ОБСЄ.

Про це розповів сьогодні на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ Андрій Лисенко.

Військові дії в зоні конфлікту

Щодо ситуації на південному напрямку в районах Новоазовськ-Маріуполь. Після учорашніх боїв українські силовики закріпилися на східному рубежі с. Безіменне. Траса Новоазовськ-Маріуполь перебуває під нашим контролем. Змішаними мобільними групами військових, правоохоронців та гвардійців організовано пости на найбільш небезпечних напрямках ймовірного руху противника в район Маріуполя. Місто Новоазовськ обстрілюється як з боку Росії, так і з захоплених позицій на український території. Проте місто залишається під контролем наших сил.

Підрозділи навколо Маріуполя посилено додатковими силами. Учора ввечері в цей район прибула 1-а оперативна бригада Нацгвардії укомплектована новою технікою, яка здійснила марш в зону АТО після заходів, присвячених Дню Незалежності. Військові посилюють фортифікаційні рубежі. Наразі оперативна обстановка у самому Маріуполі спокійна та контрольована. Транспорт та підприємства міста працюють у звичайному режимі.‏

На північ від Новоазовська росіяни та терористи захопили села Маркіне, Ковське, Щербак, Клімкіно, Сєдово-Василівка, Кузнеці, Рози Люксембург. З території РФ йдуть масовані артилерійські обстріли населених пунктів Гусельщиково, Сєдове, Обрив та Холодне. Вогонь артилерії коригується безпілотними літальними апаратами російських збройних сил.

У цей час на інших напрямах бойові дії тривають в районі населених пунктів Старобешеве, Оленівка, Мар’їнка, Жданівка, Луганськ, Донецьк та Іловайськ.

Продовжуються оборонні бої за утримання населених пунктів Новосвітлівка, Хрящувате. Підрозділами сил АТО здійснюється оперативне відпрацювання населених пунктів Родакове, Іллірія та Маломиколаївка. Тривають бойові дії з метою утримання під контролем міста Іловайськ та під’їзних шляхів і переважаючих висот довкола нього.

Учора терористи здійснили спробу атакувати блокпост сил АТО поблизу селища Адріанапіль Донецької області. Напад відбито, захоплені 8 бойовиків  та стрілецька зброя.

За результатами вогневих ударів української артилерії по скупченню терористів неподалік населених пунктів Горлівка та Іловайськ, знищено три танки, одну бойову броньовану машину, дві системи «Град», чотири міномети, один автомобіль та одну установку «Смерч». Це система залпового вогню калібру 300 мм, що озброєна забороненими касетними набоями, про використання яких ми неодноразово повідомляли. Також знищено близько двохсот терористів. У відповідь на напад на наші позиції неподалік населеного пункту Красний Яр вогнем артилерії знищено один мінометний розрахунок разом з мінометом.

Протягом доби сили АТО 34 рази вступали у вогневий контакт з терористами в районі населених пунктів Новосвітлівка, Новоазовськ, Красний Яр, Станично Луганське, Вергунський Роз’їзд, Мар’янка, Андріанополь, Стила, Макарово, Комісарівка, Широке, Авдєєвка, Георгіївка, Федорівка та аеродромів Луганськ і Донецьк.

Донецькі бойовики спільно з російськими окупантами зайняли селище Старобешеве Донецької областіРозгромлено місцеву лікарню. Поранених, які знаходились у цій лікарні, попередньо евакуювали до Маріуполя та Бердянська.

За оперативними даними, на виїзді з населеного пункту Побєда розгорнуто штаб батальйонної тактичної групи Збройних Сил Російської Федерації. В населений пункт Амвросіївка зайшло 5 БТР та 1 «Камаз» з живою силою. Якщо і ця тактична група заблукала й випадково зайшла на територію України, як і  десантники 98-ої дивізії ВДВ, нам залишається нагадати, що повернутись до Росії вони можуть, тримаючись напряму прямо на Схід.

Продовжуються обстріли української території з боку РФ. Так, крім Новоазовська, вчора з території РФ вівся артилерійський обстріл блокпостів підрозділів Держприкордонслужби та ЗСУ в районі н.п. Колесниківка та Юганівка.

Ситуація на кордоні в інших місцях залишається напруженою. Вчора о 10:20 в районі н.п. Кочкарське Донецької області відбувся бій між прикордонним нарядом та групою терористів. Після прибуття підкріплення бойовики відступили. Проведено прочісування місцевості з метою виявлення підозрілих осіб.

Росія продовжує нарощувати військову присутність у своєму прикордонні. Протягом доби військова техніка Збройних Сил Російської Федерації зосередилась в прикордонних з Україною районах, переважно у Ростовській області. У той же час, відмічається зменшення військової присутності підрозділів російських військових у прикордонних районах Бєлгородської, Курської, Воронезької та Брянської областей.

Російськими військовими проводиться обладнання позицій в районі м. Джанкой та на півночі тимчасово окупованого Криму. Серед місцевого населення поширюються інформація про можливі військові дії.

Вчора було зафіксовано порушення повітряного простору України армійською авіацією Збройних сил Російської Федерації в районі н.п. Червоний Чабан Херсонської області, де було виявлено заліт до 500 м з території АРК на материкову частину України 3-х вертольотів РФ, які провели розвідку вздовж кордону та повернулись назад.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

За оперативною інформацією Пенсійного фонду України станом на 26 серпня 2014 року в дистанційному режимі працюють головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області у приміщенні Маріупільського управління та Старобешівське управління ПФУ. В штатному режимі працюють всі управління ПФУ в Донецькій області, окрім міст Горлівка, Торез, Харцизськ,  Жданівка, Кіровське та Єнакієве а також у Ясинуватій і Ясинуватському районі та Шахтарську і Шахтарському районі.

В Луганській області також в дистанційному режимі працює головне управління пенсійного фонду. В режимі чергування працюють Управління Фонду в містах Красний Луч та Антрацит, а також у Антрацитівському районі. Всі інші управління ПФУ в Луганській області працюють в штатному режимі, окрім тимчасово не працюючих управлінь Фонду в Первомайську, Краснодоні та Краснодонському районі, та у Ленінському, Жовтневому, Артемівському та Кам‘янобродському районах Луганська.

Згідно з оперативною інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій, на даний час загальна кількість громадян України, переселених з Автономної Республіки Крим та міста Севастополь до інших регіонів, складає більше 17 тис. осіб, у тому числі близько 5 тисяч дітей, а кількість переселених з району проведення АТО до інших регіонів – більше 115 тисяч осіб, у тому числі близько 40 тисяч дітей.

Усього з початку виконання робіт,  тобто з 6 липня 2014 року піротехнічними підрозділами ДСНС України у Донецькій та Луганській областях виявлено та вилучено більше 16 тисяч одиниць боєприпасів та вибухонебезпечних предметів.

Російські десантники 331 полку 98 Свірської дивізії Повітрянодесантних військ Збройних сил РФ, затримані 25 серпня під селищем Дзеркальне Донецької області, вже доправлені в один з київських слідчих ізоляторів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар