У Смоліному прогнозують подорожчання води

Діючі тарифи, введені ще 3 роки тому, не є економічно обґрунтованими.

Про уе розповів кореспонденту Першої електронної директор смолінського «Енерговдоканалу» Олександр Улибін.

Починаючи з квітня Смолінське КП “Енерговодоканал'” надає послуги з централізованого водопостачання і водовідведення населенню по тарифах, які складають: водопостачання – 9,50 грн. за 1 м куб., водовідведення – 6,78 грн. за 1 м куб.

Але, як стверджує директор «Енерговдоканалу» Олександр Улибін, вже на час введення ці тарифи не відповідали економічно обґрунтованим витратам на виробництво послуг з централізованого водопостачання і водовідведення і відшкодовували тільки 56,1 відсотка їх фактичної вартості. Відповідно, надання послуг з водопостачання і водовідведення для населення, яке є основним споживачем і споживає 84% води в селищі, є збитковим і згідно до чинного законодавства збитки по різниці в тарифах повинні бути компенсовані місцевим чи державним бюджетом. Так має бути.

– Але оскільки бюджет Смолінської селищної ради не є самодостатнім та профінансований на 7-8 місяців фінансового року, – говорить О.Улибін, – то часткову компенсацію втрат по різниці між затвердженими тарифами та витратами підприємства на водопостачання та водовідведення для населення, здійснював державний бюджет шляхом проведення заліків по заборгованості КП “Енерговодоканал” по податках та електроенергії, виділяючи дотацію з державного бюджету на відшкодування різниці в тарифах, але не в повному обсязі.

З моменту введення тарифів минуло більше трьох років. За цей період спостерігалося безперервне зростання цін на електроенергію для промислових споживачів, зростали ціни на хлор, пально-мастильні та інші матеріали, щоквартально ЗУ “Про Державний бюджет” передбачалося збільшення мінімальної заробітної плати в Україні. Крім того, вкрай негативно впливає на фінансовий стан КП “Енерговодоканал” постійне зменшення обсягів споживання Смолінською шахтою. Тарифи ж для населення ще й досі залишаються незмінними. Підприємство навчилось виживати у кризових ситуаціях за умови проходження заліків та дотації з різниці в тарифах з Державного бюджету.

Між тим, криза дається взнаки, відшкодування фактичних витрат тарифами для населення вже складає 45%. Тобто, з кожної витраченої на виробництво послуг гривні, підприємству відшкодовується лише 45 коп. У зв’язку з важкою політичною і фінансової ситуацією в Україні урядом передбачено скорочення видатків Держбюджету, у тому числі і на дотації на покриття різниці в тарифах комунальним підприємствам. Держава сама піднімає ціни на газ, електроенергію для населення до рівня економічного обґрунтованих та вимагає також стовідсоткового покриття витрат за рахунок тарифів, тобто – заліків за рахунок дотацій з різниці в тарифах підприємство проводити не зможе, – каже О.Улибін. Такі заходи проводяться на вимогу Євросоюзу, куди спрямовано курс України. Тому підвищення тарифів на даний час є для КП “Енерговодоканал” єдиною можливістю вижити, а для населення не залишитися без централізованого водопостачання і водовідведення. Відтак підприємство готує документи з розрахунку тарифів на водопостачання і водовідведення. на розгляд виконавчого комітету Смолінської селищної ради.

А директор КП «Енерговодоканал» нагадує земляками, що, згідно постанови № 621 від 14 липня 2010 р. “Про посилення соціального захисту населення під час оплати житлово-комунальних послуг”, обов’язкова плата за житлово-комунальні послуги для працюючих громадян становить 15% від сукупного доходу родини, для непрацездатних пенсіонерів, які зареє-стровані та проживають одні – 10%, і, якщо плата за комунальні послуги перевищує встановлений рівень, то споживач має право на призначення субсидії. Тобто, мешканці селища з низьким рівнем доходів мають право оформити субсидію і підвищення тарифів на їх сімейному бюджеті не позначиться.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар