Ректор КНТУ прокоментував «закриття»

Сайт Кіровоградського національного технічного університету оприлюднив коментар ректора Михайла Черновола з приводу інформації про нібито припинення навчання в цьому ВНЗ на зиму задля економії коштів на опалення.

Наводимо його повністю.

«Міністерство освіти і науки України ставить перед усіма своїми вищими навчальними закладами питання економії енергоресурсів, – коментує ректор Кіровоградського національного технічного університету Михайло Черновол. – Раніше левову частку витрат на оплату комунальних послуг брало на себе Міністерство. Зараз, у зв’язку з тим, що грошей в бюджеті не вистачає, ВНЗ майже перестали отримувати кошти на комунальні послуги. В основному, ВНЗ сьогодні оплачують комунальні послуги тільки за рахунок власних коштів. Це великі суми. Взимку, у піковий період, наш університет сплачує за комунальними рахунками до 1 млн. гривень на місяць (сюди входить вартість теплопостачання, електроенергії, водопостачання)! Наприклад, великі ВНЗ Києва, Донецька та інш., які мають розгалужену інфраструктуру будівель, споруд, взимку не мають можливості опалювати всі свої навчальні корпуси.
Ситуація серйозна, тому перед усіма вузами стоїть питання економії. Ми впроваджуємо в КНТУ енергозберігаючі технології, встановили лічильники. А одним з напрямків енергозбереження є зміна графіку навчального процесу.
Ми довго вивчали це питання, розглядаючи різні варіанти. Напевно, чутки про закриття університету на зиму і були викликані тим, що одним з варіантів дійсно передбачалося збільшення тривалості зимових канікул і перенесення навчання на липень. Але на загальних зборах колективу 30 серпня був прийнятий інший варіант, узгоджений зі Студрадою, – зміна графіку навчального процесу.

Літні канікули триватимуть два місяці: липень-серпень. Навіть раніше таких канікул не було через практику. Зараз літню практику ми зміщуємо на зиму.
Зазвичай зимова сесія починається в січні (після Різдва) і триває три тижні. У зв’язку з тим, що в умовах кредитно-модульної системи більшість студентів здають сесію “автоматом”, на іспити за розкладом приходять, як правило, тільки ті студенти, хто хоче отримати підвищену оцінку. Їх не багато. По-суті, використовувати для сесії три тижні – не раціонально. Тому ми прийняли рішення скоротити зимову сесію до одного тижня, а два тижні, що залишилися, використати для практики. Тривалість зимових канікул залишається без змін.
Зимова сесія пройде з 13 січня по 20 січня 2014 року. З 21 січня по 2 лютого – два тижні канікул, потім, з 3 лютого, – два тижні практики. Весняний семестр починається десь 24 лютого, навіть на кілька днів раніше, ніж у 2012-13 навчальному році.

Як ми розраховуємо заощадити кошти? Основна економія буде за рахунок зменшення споживання електроенергії, водопостачання та зовсім небагато – економія на теплоенергії, ми ж не відключаємо університет від тепломережі.
Ніхто не має наміру нікого виселяти з гуртожитків, ні в якому разі! Навіть якщо студент на практиці, він прописаний у гуртожитку і буде там жити. Крім студентів в гуртожитках також мешкають наші співробітники, тому ми не відключимо гуртожитки від теплопостачання».

Нагадаємо, у понеділок голова ОДА Андрій Ніколаєнко висловив обурення з приводу цієї ситуації.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар