Просування українських військ на Сході України – 19 серпня (ІНФОГРАФІКА)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Інформаційно-аналітичний центр РНБО повідомляє про ситуацію на Сході України, станом на 19 серпня.

Військові дії в зоні конфлікту

Сили АТО продовжують наступальні дії та закріплюються на визначених рубежах у передмістях Донецька, Луганська, Горлівки, Первомайська та зосереджують зусилля на утриманні висот поблизу кургану Савур-Могила.

Протягом доби в цих районах успішно відбито контратаки терористів. Продовжуються позиційні бої за Ясинувату та Жданівку у Донецькій області.

Також українські військові заблокували Іловайськ та Алчевськ. Станом на 10 ранку бійці Національної гвардії вже звільнили дві третини міста Іловайськ та відрізали шляхи постачання до нього живої сили та техніки російських найманців. Зокрема, два КАМАЗи, які доправлялись з Донецька на допомогу іловайським бойовикам були обстріляні, один з них знищений разом з терористами, інший був вимушений повернутися назад в бік Донецька.

Протягом доби сили АТО 24 рази вступали у вогневий контакт з терористами в районах н.п. Мар’їнка, Червоний Яр, Вергунський Роз’їзд, Станиця Луганська, Макарове, Уткине, Благодатне, Майорське, Фащівка, Кутейникове, Петрівське, та кургану Савур-Могила.

Сьогодні в ночі в районі села Деркульське Луганської області відбулося бойове зіткнення прикордонного наряду з групою терористів, озброєних стрілецькою зброєю, в т.ч. підствольними гранатометами. Бойовики намагалися перейти на територію Російської Федерації. Українські прикордонники відбили напад та не дали можливості російським найманцями прорватися через кордон.

Продовжувались обстріли позицій сил АТО з території РФ. Зокрема, росіяни артилерійським вогнем підтримують контратаки терористів у Донецькій області неподалік селищ Петрівське, Амвросіївка, в районі кургану Савур-Могила, біля селища Олександрівка, а також у Луганській області поблизу села Макарове.

Також по українських позиціях неподалік Мар’ївки та Червоного Яру Луганської області з району н.п. Селезньов Ростовської області вівся артилерійський та мінометний вогонь.

До того ж, Росія продовжує нарощувати військове угруповання в Ростовській області. Військовослужбовців запасу, призваних на всеросійські збори, направляють на кордон з Україною. Зокрема,угрупування Збройних сил РФ у безпосередній близькості від кордону України збільшено за рахунок бойових тактичних груп з Єкатеринбурга, танкового підрозділу 35 окремої мотострілецької бригади з Брянської області РФ, 74-ої окремої мотострілецької бригади з Кемеровської області.

За минулу добу прикордонники зафіксували підвищену активність російських безпілотних літальних апаратів над Маріуполем та узбережжям Азовського моря. Так, безпілотники були виявлені в районі н.п. Широкіне, н.п. Сєдове та неподалік Маріуполя.

Підтримку терористів та посилення російської присутності на українському кордоні засудили у спільній заяві Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен та командувач військами в Європі генерал Філ Брідлав. Вони вказали на існування беззаперечних доказів підривної діяльності Росії на території України. У цьому контексті вони наголосили на необхідності подальшої присутності військ Альянсу у Східній Європі. «Щодня ми бачимо докази підривної російської присутності всередині України, зосередження боєздатних військ навколо кордонів і цинічні спроби показати Росію як постачальника гуманітарної допомоги», – йдеться у заяві.

За дорученням Президента України проведено підготовчі заходи з організації пропуску через державний кордон гуманітарного вантажу з Російської Федерації. Сьогодні станом на 09:00 роботи з оформлення гуманітарного вантажу не проводились в зв’язку з непогодженням представниками Червоного Хреста гарантій безпеки руху колони з боку терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР».

До Луганська направлено передову групу співробітників Комітету Червоного Хреста для оцінки ситуації та організації відправлення і доставки гуманітарного вантажу. Сьогодні група з трьох осіб планує прибути в Україну з Донецька Ростовської області РФ через пункти пропуску «Донецьк – Ізварино».

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Російські найманці продовжують руйнувати інфраструктуру Донбасу та мінувати мости і дороги. Але і цього їм замало. Загарбники замінували центральну районну лікарню і лікарню залізничників у Ясинуватій, підходи до школи № 19 у Шахтарську і навіть цвинтар у селі Первомайське Шахтарського району.

У звільнених містах протягом останньої доби лише піротехнічними підрозділами Державної служби з надзвичайних ситуацій України виявлено та вилучено 86 одиниць боєприпасів. Перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 10 адміністративних споруд та будівель. Обстежено 5,2 га територій. Усього з початку виконання робіт з 6 липня 2014 року сапери виявили і вилучили 11 тисяч 680 одиниць боєприпасів, та перевірили на наявність вибухонебезпечних предметів 708 адміністративних будівель.

Нагадуємо, що на кордоні районів проведення АТО розгорнуто 4 транзитні пункти для зустрічі людей, які вимушені покинути зону бойових дій. У Донецькій області – в районі міст Красноармійськ, Волноваха та Маріуполь; у Луганській області – в районі міста Сватове. Всього до транзитних пунктів звернулося 4 тисячі 484 особи, з них 1 тис. 235 дітей. Забезпечено перевезення залізничним транспортом 3891 особу.

Міжнародна підтримка

Президент України Петро Порошенко провів консультації з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Президент високо оцінив сприяння німецького уряду в налагодженні міжнародного діалогу під час проведення чотиристоронньої зустрічі міністрів закордонних справ Німеччини, України, Франції та Росії. Співрозмовники погодились, що наступним кроком має стати зустріч на найвищому рівні. Глава зовнішньополітичного відомства України Павло Клімкін анонсував приїзд пані Меркель до України 23 серпня – напередодні Дня Незалежності України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар