Зведені дані ІАЦ РНБО на 12:00 (18 серпня)

Сьогодні о 9:40 ранку терористи здійснили кривавий злочин. Неподалік Луганська на трасі між Хрящуватим та Новосвітлівка з установок «Град» та мінометів, переданих бандитам з Російської Федерації, бойовики обстріляли колону мирних мешканців, які намагались покинути зону бойових дій. Загинуло багато людей, у тому числі жінки та діти. Кількість жертв наразі уточнюється.

Військові дії в зоні конфлікту

Українські війська ведуть активні бойові дії зі звільнення Донецька і Луганська, а також в районах Жданівки, Макіївки, Харцизька, Дебальцевого, Старобешевого. Сили АТО проводять оперативну роботу зі знешкодження бойовиків в Ясинуватій. Про це заявив на сьогоднішньому брифінгу в Києві речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко.

Повністю заблоковано Горлівку, Малу Іванівку, Андріанівку та Алчевськ. Російські найманці у терміновому порядку покидають ці міста.

Сьогодні вночі було обстріляно позиції сил АТО в районі Новокaтеринівки. Обстріл відбувався з установок 9П 140 «Ураган».

Подібну потужну зброю було застосовано вперше. Вашій увазі фото залишків російської ракети.

Протягом доби сили АТО 25 разів вступали у вогневий контакт з силами терористів в районах н.п. Майорськ, Жданівка, Авдіївка, Новокатеринівка, Червоний Яр, Березове, Іловайськ, Жовте, Лужки, та Петрівське у Донецькій області та Ленінське, Сабівка, Лутугіне, Весела Тарасівка у Луганській області.

Продовжуються обстріли позицій українських військових з російської території. Так, вчора об 11:20 з району Авіло-Федорівка Ростовської області РФ в напрямку українського села Олексіївське здійснено 3 залпи з установок «Град». О 17:40 зафіксовано ще 3 артилерійські залпи з району Селезньово та Краснодарський також з Ростовської області РФ.

Пропонуємо Вашій увазі чергові докази російської агресії. Це відео зняте в районі місті Сніжне. На ньому видно військових кавказької зовнішності навколо броньованої техніки. Одна з машин – це модифікований БТР 80А російського виробництва. Машина має характерну особливість – гармату 2А72 Тульського заводу, яка знаходится лише на озброєнні Збройних сил Росії.

Терористи повторюють фрази «это война», «аллах акбар» та «іншалла». На одному з відео також чітко видно автомобіль ЗАЗ Деу з номерними знаками Луганської області ВВ 3624 СО.

Прикордонники також фіксують порушення повітряного простору на кордоні. Так, вчора о 22:00 Морська охорона неподалік Маріуполя виявила та обстріляла 1 російський безпілотник.

Угрупування Збройних сил РФ неподалік Державного кордону України збільшилося на одну батальйонну тактичну групу з Єкатеринбурга. Біля українського кордону з боку РФ зафіксовано автотранспорт, який перевозив велику кількість контейнерів для ракетних комплексів «Бук». У безпосередній близькості від н.п. Гуково Ростовської області навпроти Свердловська і Червонопартизанська Луганської області було виявлено близько 30 установок «Град».

Польському журналісту вдалось зафіксувати факт перетину українського кордону колоною російської техніки.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та вилучили 205 одиниць боєприпасів та вибухнебезпечних предметів. Перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 6 адміністративних споруд та будівель. Обстежено 6 га територій.

Ситуація з російським гуманітарним конвоєм

Станом на 11 ранку. у зв’язку з відсутністю погодження питань гарантій безпеки руху колони з гуманітарним вантажем з боку терористичних організацій з представниками Червоного Хреста, прикордонно-митне оформлення вантажу не проводились. Детальна інспекція вмісту російського гуманітарного конвою не починалася. Експерти ОБСЄ планують здійснити огляд вантажу 18 або 19 серпня.

Вчора прикордонники попередили спробу завезти частину вантажу на територію України. О 12:50 до пункту пропуску «Донецьк», що на території РФ прибуло 16 тентових автомобілів «КАМАЗ» білого кольору 1 паливозаправник, 1 автобус, з начебто гуманітарного конвою, які розташувались на стоянці біля пункту пропуску. Після цього з боку України на очах російських прикордонників до українських представників під’їхала група бойовиків на 8 автомобілях та 3 автобусах. Українські прикордонники зайняли оборону для відбиття нападу. Після перемовин з прикордонниками Росії, терористи відійшли в глиб території України.

Представник ОБСЄ Поль Рікар повідомив, що ця організація ймовірно здійснить огляд російського гуманітарного конвою 18-19 серпня. Визначені партії – до 30 транспортних засобів. Після огляду вантаж передадуть для подальшого супроводу офіційним представникам Червоного Хреста.

Міжнародна підтримка України

У Берліні завершилася тристороння зустріч у форматі міністрів закордонних справ за участю представників України, Росії, Німеччини та Франції. Переговори були складними. Про всі деталі зустрічі розкажуть наші колеги із зовнішньополітичного відомства.

Американські сенатори від обох партій показали єдність щодо підтримки Києва у протистоянні з терористами. Сенатори Джон Маккейн і Джон Донеллі звернулись до президента США Барака Обами з листом-проханням надати Україні озброєння оборонного характеру, зокрема, протитанкове і посилити обмін розвідданими.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар