Ситуація на Сході України – 13 серпня

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сили АТО звузили кільце оточення навколо позицій терористів у Донецькій та Луганській областях. Продовжується операція з перекриття усіх видів постачання російським найманцям. Найбільш напруженою залишається ситуація у районах Алчевська, Луганська, Красного Луча, Краснодону, Горлівки, Макіївки, Донецька, Іловайська, Шахтарська, Тореза та Сніжного, де продовжуються активні бойові дії.

Про це  під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО полковник Андрій Лисенко.

Протягом доби на позиціях та блокпостах ЗС України 25 разів вступали в вогневий контакт з незаконними збройними формуваннями в районах населених пунктів Нижньотепле, Верхня Кринка, Земляне, Вергунський Роз’їзд, Ольгінське, Степанівка, Іловайськ, Сабівка, Красний Яр, Придорожнє, Трьохізбенка, Фащівка, Стукалова Балка, Петрівське, Нижня Вільхова, Комишуваха, Сіверськ-Серебрянка, Кумачев. «Продовжуються обстріли місць дислокації прикордонних підрозділів, у тому числі з території Росії. Так, вчора з 22:45 до 23:00 з напрямку російського села Волошино росіяни обстріляли з артилерії та мінометів прикордонний підрозділ у районі Красної Талівки на Луганщині. За півгодини до обстрілу на висоті 2 км був зафіксований політ російського безпілотника. З 22:40 до 23:30 з території Росії на напрямку «Маноцький (РФ) – Камишине (Україна)» росіяни обстріляли з артилерії прикордонний блокпост у Луганській області», – повідомив Лисенко.

Вчора двічі з мінометів та артилерії з території Росії обстріляли пункт пропуску «Успенка» на Донеччині. Загалом по пункту пропуску здійснили близько 150 пострілів. У результаті обстрілу було пошкоджено будівлю пункту пропуску та лінії зв’язку.

Держава посилює захист прав дітей в період мобілізаційної підготовки та мобілізації, в особливий період, а також посилює захист дітей військовослужбовців, які звільнюються із лав Збройних сил України. Учора Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту прав дітей». «Згідно документу, відтепер не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років та жінки, на утриманні яких перебувають діти віком до 18 років. Також звільняються від призову жінки та чоловіки, які самостійно виховують дітей віком до 18 років або на утриманні яких перебувають діти-інваліди I чи II групи, до досягнення ними 23 років. Такі громадяни можуть бути призвані на військову службу в разі їхньої згоди і тільки за місцем проживання. Крім того жінки, які мають на утриманні дітей віком до 18 років підлягають звільненню з військової служби і в особливий період, якщо вони не висловили бажання її продовжувати», – зазначив речник РНБО під час брифінгу.

В частині соціального та правового захисту військовослужбовців і членів їхніх сімей зазначається, що відтепер одноразова грошова допомога при звільненні зі служби виплачуватиметься військовослужбовцям-жінкам, які мають дітей віком до 18 років проти 16 раніше.

Міністерство оборони ініціює програму соціальної адаптації ветеранів цієї неоголошеної війни та членів їхніх родин триває. «Вже в цьому році діти учасників АТО зможуть за бажанням вступити до військових ліцеїв та ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою поза конкурсом в межах додаткового спеціального набору. Особлива увага буде приділена синам Героїв, які віддали свої життя, захищаючи нашу Вітчизну», – повідомив Андрій Лисенко.

Бойовики продовжують обстріли житлових кварталів населених пунктів Донецької та Луганської областей, внаслідок чого страждають мирні мешканці. На сьогодні у Донецькій області в результаті обстрілів терористів пошкоджено 143 навчальних заклади. «Як правило ці руйнування наносяться російською зброєю, що є справжнім змістом російської «гуманітарної» допомоги для Донбасу», – додав речник РНБО.

Бойовики захопили шахти Свердловська, головним чином терористи зосереджуються в адміністративно-побутових корпусах шахт, таким чином забезпечують себе продовольством, електрикою, водою і зв’язком.

При відступі з Вуглегірська Донецької області терористи підірвали автомобільний міст в районі фільтрувальної станції. «Надходить інформація про замінування російськими диверсантами інфраструктурних об’єктів – шахти «Кіровська» у Донецьку та міст у селі Нижня Кринка неподалік Макіївки. У Вахрушевому, неподалік Красного Луча на Луганщині бойовики захопили школу та будинок культури», – повідомив Андрій Лисенко.

Через складну ситуацію в регіоні 2 серпня через гуманітарний коридор у місті Щастя на Луганщині виїхала 351 людина на 80 автомобілях. За весь час роботи коридором скористалось понад 6 тисяч мешканців Луганська. «Нагадаємо, що з питань роботи гуманітарного коридору на Луганщині можна звертатися на телефон «гарячої лінії» для допомоги біженцям у пункті Сватове – +38 050-169-12-94, +38 097- 340-99-70, +38 096-133-17-97, з міських номерів +38 06471 -3-36-50», – зазначив Лисенко.

Міжнародні організації спрямовують в Україну гуманітарні вантажі для мешканців Сходу, які потерпають від дій терористів. «Допомогу Україні на 2,5 мільйони євро надають держави Євросоюзу. Президент Грузії також висловив готовність долучитись до міжнародної гуманітарної допомоги, оскільки Грузія в минулому також стала об’єктом агресії та розуміє складність ситуації, в якій опинилась Україна. Координацію цієї діяльності покладено на Міжнародний комітет Червоного Хреста. Вантажі доправляються транспортом Червоного Хреста та мають проходити через працюючі пункти пропуску України і розмитнюватись Державною митною службою України», – підкреслив речник РНБО.

За результатами засідання Комітету ЄС з питань політики та безпеки посли країн-членів Євросоюзу заявили про необхідність забезпечення передачі адресної гуманітарної допомоги в Україну у повній відповідності з міжнародним гуманітарним правом і принципами, та за чіткої згоди української влади.

Глава МЗС Франції Лоран Фабіус наголосив на тому, що питання допуску в Україну колони гуманітарної допомоги необхідно погодити із офіційним Києвом, та не виключив спроб Москви встановити у такий спосіб постійну присутність в Україні.

Міністр закордонних справ Австралії Джулія Бішоп заявила, що будь-яка спроба Москви ввести війська на Донбас під прикриттям гуманітарної місії буде рішуче засуджена австралійською владою. «Якби Росія переживала за гуманітарну ситуацію в Україні, то перше, що треба було зробити – це зупинити поставки бойовиків та зброї у східну Україну», – сказала вона після зустрічі з главами зовнішнього політичного та оборонного відомств США у Сіднеї.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар