«Турбота соціальних служб» або як «розводять» на гроші

Давно не секрет, що довіра до людей є вдалим інструментом різного роду шахрайства. Один із способів, який використовують аферисти при такому заробітчанстві – це гра на довірі людей (особливо похилого віку) до офіційних державних органів чи установ. Шахраї мають здатність входити в довіру до громадян беручи на озброєння людські слабкості, вади характеру, природні страхи за себе та близьких.

В «групі ризику» першими у списку знаходяться люди похилого віку. Зазвичай аферисти називаються працівниками соціальних служб, саме під представниками цих професій останнім часом маскуються шахраї та злодії. «Соціальні працівники», наприклад, повідомляють, що в державі розпочинається обмін національної валюти старого зразка на нову грошові знаки. Пропонують свої послуги стареньким довірливим людям, які мало спілкуються з зовнішнім світом і новину про грошову реформу сприймають як належне.

Так, представившись працівником управління соцзахисту одного з районів Кіровоградщини, шахрай «попрацював» у віддаленому від райцентру малолюдному селі, видуривши у пенсіонера всі заощадження. Зловмисник з початку розпитував про житлово-побутові умови дідуся, його стан здоров’я та дізнавшись, що діти живуть у Кіровограді і ніхто до старенького ближчим часом не прийде розповів йому про початок «грошової реформи». Запропонував свою допомогу в обміні валюти старого зразка на нові банкноти, мовляв, що у селі банку немає, а обмін триватиме лише два тижні. Дідусь беззастережно довірившись «державному гостю» з району віддав йому 5000 грн. заощаджень. Натомість аферист дав пенсіонерові пачку «нових» купюр заклеєну банківською стрічкою і швидко покинув помешкання. Потерпілий не відразу помітив підробку. Лише через кілька днів, коли до нього приїхав онук, і дідусь розповів йому про візитера з райсобезу вони разом побачили, що в пачці між двома справжніми 50-ти гривневими купюрами звичайний папір.

Інший варіант, яким досить часто користуються шахраї – це до людей похилого віку приходять, як правило, дві жінки і, представившись працівниками пенсійного фонду, повідомляють, що вони нібито принесли доплату до пенсії. Старенькі на радощах навіть не цікавляться посвідченнями своїх візитерів та впускають незнайомців до помешкання. Зловмисники діють за давно напрацьованим алгоритмом. Одна з аферисток, як правило, дістає купюри великого номіналу й просить принести здачу. Господарі йдуть до місця де зберігають заощадження, беруть необхідну суму й повертаються до «гостей». Після цього злодійки різними способами намагаються відволікти увагу стареньких для того, щоб забрати зі схованки гроші. І це при тому що більшість із потерпілих збирали гроші по копійці, намагаючись забезпечити собі спокійну старість і не стати тягарем для дітей. Зазвичай потерпілі виявляють зникнення грошей не відразу. За цей час аферистки встигають зникнути.
Шахраї постійно відточують свою майстерність, і їх методи вирізняються винахідливістю. Всім відомо, що довіряти невідомим особам не варто, але навіть приклади інших не завжди можуть вберегти від подібних ситуацій, тож будьте пильними.

На сьогоднішній день поки правоохоронці не можуть викорінити всю злочинність, але можуть вплинути на кількість скоюваних злочинів, і не без допомоги самих же громадян. Кожен з нас повинен пам’ятати про те, що може стати жертвою шахрайства.

Будьте обачними з незнайомцями, які завітали до вашої оселі. Не соромитися зателефонувати до організації, яку вони представляють для встановлення легітимності їх документів. А якщо вже виявилося зникнення певної суми після відвідувачів – негайно повідомити дільничного інспектора чи телефонувати в чергову частину райвідділу за телефоном 102. Запам’ятайте, при розкритті таких злочинів головне – не втратити час.

Володимир Кудря, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар