Як не витрачати свої гроші на опалення вулиці

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Після припинення постачання російського газу постало питання про економію власного палива. Українські ресурси досить вичерпні, тому варто визначити найоптимальніший спосіб їх використання з максимальною користю для оселі.

Управління Держенергоефективності України у Кіровоградській області повідомляє, що половина тепла втрачається через вінка і двері, трохи менше через стіни – 30 – 40%, через стелю та підлогу зникає 10 – 20%.

Найкращий спосіб запобігти марнотратству природного газу – утеплити свою домівку. Завдяки цьому можна зекономити до 35 – 45 % витрат.

Температура у приміщенні залежить від внутрішньої температури стін, тому важливо утеплити саме «коробку» оселі. Утеплені приміщення швидко нагріваються і довго утримують тепло, до того ж внутрішня ізоляція не піддається впливу погодних умов. Утеплити стіни з середини можна за допомогою пінопластових плит, дерев’яних панелей, алюмінієвої фольги, гіпсокартону та ін. Також можна встановити енергозберігаючі вікна, засклити балкон чи лоджію та перекрити підлогу.

Дороговартісного ремонту і клопітких замінних робіт можна уникнути завдяки ряду простих порад. Вони допоможуть зекономити не тільки власні кошти, а й запаси природного газу України.

1Найкращою для людини є температура повітря у приміщенні 18-200 С. Саме ця температура є найбільш економною. З кожним наступним градусом ви витрачаєте на 5% енергії більше.

Запнені на ніч штори з товстої матерії не випустять з кімнати тепле повітря. Але радіатор закривати не варто. Килими знизять втрати тепла через підлогу.

Закриття опалювальних приладів декоративними плитами, панелями і навіть шторами краде 10-12% вашого тепла.

 2Якщо наклеїти позаду радіатора відбивач, тепловий потік буде спрямовано у сторону кімнати і не буде витрачатись на обігрів стіни. Це дозволить заощадити 2-3% від загального споживання теплової енергії.

Фарбування радіаторів масляними фарбами зменшує тепловіддачу на 8-13%, а цинковими збільшує тепловіддачу на 2,5%.

 3 (1)

Встановлення терморегуляторів на радіатори дасть можливість підтримувати необхідну температуру повітря в кожній кімнаті окремо. Це заощадить 10-15% від загального споживання теплової енергії. Проте цей спосіб економії можливий лише при автономному опаленні.

1430581-img-servis-okna-vetrani-teplo-plisen

Провітрюючи кімнату, краще відкривати вікно на кілька хвилин частіше, аніж раз на день на годину-дві. Тоді стіни не встигнуть значно знизити температуру, а повітря встигне освіжитись.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар