Пантаївський інтернат отримав шанс на існування

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні, 7 серпня постійна комісія обласної ради з питань освіти, науки, культури, туризму, спорту, у справах сім’ї, молодіжної політики своїм рішенням врятувала від закриття інтернат в селі Пантаївка Олександрійського району.

Комісія вирішила погодити зміну статусу Олександрійської загальноосвітньої школи-інтернату I-III ступенів (для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування) у Олександрійську загальноосвітню школу-інтернат I-III ступенів — школу сприяння здоров’ю.

Нагадаємо, Пантаївський (Олександрійський) інтернат вже понад рік бореться за життя проти волі чиновників. Так, спочатку (2012 року) обласна рада прийняла Програму реформування інтернатних закладів на період до 2015 року. Нею на створення на базі Олександрійського інтернату школи спортивного профілю передбачено 2,8 млн. грн. із обласного бюджету. Загальний обсяг фінансування передбачено у сумі 3,07 млн. Проте вже наступного року департамент освіти й науки Кіровоградської ОДА вирішив передати вихованців інтернату до трьох інших інтернатів області (Добровеличківського, Заваллівського та Маловисківського), а заклад в Пантаївці закрити взагалі.

Таке рішення чиновники з департаменту мотивували тим, що в даному інтернаті на вихованні знаходиться всього 27 дітей, позбавлених батьківського піклування. Це, на їхню думку, не виправдовує тих матеріальних ресурсів, які виділяються з обласного бюджету на утримання закладу, оплату праці педагогів та обслуговуючого персоналу.

Колектив інтернату заперечував «потребу» закриття і пропонував знайти альтернативу такому рішенню. Зокрема, освітяни апелювали до того факту, що школа-інтернат має потужну матеріальну базу (зокрема сучасний спортивний зал і тренувальне обладнання, прекрасна бібліотека, інтерактивні дошки практично у кожному класному кабінеті та ін.) у той час, як сільська загальноосвітня школа не забезпечена всіма необхідними для навчально-виховного процесу ресурсами. Депутати, врахувавши думку працівників Олександрійського інтернату, відклали розгляд пропозиції департаменту освіти про закриття.

2014 року питання стало актуальним знову. Цього разу педагоги вирішили звернутися до депутатів обласної ради:

Сьогодні, члени комісії обласної ради з питань освіти, науки, культури, туризму, спорту, у справах сім’ї, молодіжної політики підтримали бажання освітян зберегти заклад і замість «оптимізувати інтернат в цілях економії», погодили зміну його статусу на загальноосвітню школу-інтернат I-III ступенів — школу сприяння здоров’ю, а також рекомендували департаменту освіти і науки ОДА внести відповідні зміни до Статуту навчального закладу.

«Таке рішення дозволить приймати на навчання до закладу не лише дітей-сиріт, а й всіх бажаючих школярів Олександрійського району. Ви не уявляєте, скільки батьків хотіли б, щоб їхні діти навчалися в закладі з такою потужною базою! Ми не просто раді рішенню комісії – ми щасливі! Завтра ж всі вийдемо з відпусток і почнемо приймати заяви на вступ!», – розповіла голова профспілкового комітету закладу Валентина Гладищук.

Марія Нагай, для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар