Банківська картка – ключ до шахрайства

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
Ілюстрація: ukrinform.com

Одними із найпопулярніших банківських продуктів є банківські платіжні картки. За їх допомогою ми оплачуємо покупки та послуги, отримуємо кредити, поповнюємо рахунок телефону. Сфера застосування банківських карт постійно розширюється, але разом з нею розвивається шахрайські схеми, пов’язані з їх застосуванням.

Існує багато способів крадіжок людських коштів з карткового рахунку. Але найпоширенішими за статистикою правоохоронців є шахрайства з банківськими картками в мережі інтернет та за допомогою телефону – фішинг і вішинг.

Фішинг – вид інтернет-шахрайства, мета якого – отримати ідентифікаційні дані користувача. Шахраї здійснюють крадіжки паролів, номерів і даних кредитних карток, банківських рахунків та іншої конфіденційної інформації. Власника картки обманом змушують висилати її номер, пін-код, секретний код тощо. Шахраї, при цьому, зазвичай маскуються під менеджерів банків, благодійні чи інші організації або покупців товарів за оголошеннями.

Вішинг – вид шахрайства з використанням телефону. У фальшивому повідомленні міститься прохання зателефонувати на певний номер. Абонента просять повідомити свої конфіденційні дані. Наприклад, ввести номер картки, паролі, коди або іншу особисту інформацію в тоновому наборі.

Використовуючи одну із схем інтернет-шахрайства невідома жінка зателефонувала на мобільний телефон жителя Кіровограда, 26-ти річного Андрія С. та розповіла, що вона побачила в інтернеті його оголошення про продаж саджанців дерев. Незнайомка повідомила, що має намір зробити покупку, та для розрахунку за товар попросила назвати номер його банківської картки. Хлопець, недовго вагаючись, назвав свій номер банківської картки шахрайці. Після цього, майже одразу йому зателефонувала невідома особа, яка представилась працівником одного з провідних банків та для підтвердження переводу коштів на його картку попросила назвати коди з смс, які надійшли на телефон. Вже наступного дня хлопець, прийшовши до відділення банку виявив, що з його кредитної картки невідомою особою-шахраєм було знято гроші в сумі 1700 гривень.

І це не поодинокий випадок на Кіровоградщині. Так, жителька м. Світловодськ – 65-ти річна пенсіонерка Олена Василівна – на початку квітня цього року в мережі інтернет розмістила оголошення про продаж особистих речей та вказала номер свого мобільного телефону. Незабаром їй зателефонував невідомий чоловік та повідомив, що бажає придбати у неї холодильник. Зловмисник попросив повідомити йому номер рахунку, на який потрібно перерахувати кошти. Після того, як пенсіонерка назвала номер своєї пенсійної картки, шахрай-покупець повідомив їй, що виникли деякі ускладнення з перерахуванням коштів на вказану пенсійну картку та «красиво» випитав у старенької жінки її персональні дані, допоміг їй зареєструватись в системі мобільного банкінгу, ще й дізнався номер рахунку її кредитної картки. Під час швидкої реалізації шахрайської схеми аферист заволодів грошима пенсіонерки на загальну суму 9500 гривень, 4600 з яких пенсія, інші – кредит.

За останні два роки в Україні кількість шахрайських операцій з картами зросла в 7 разів – до 42 тис. випадків. Загальний обсяг збитків, завданих власникам грошових коштів на банківських пластикових картках, за даними НБУ перевищив 12 мільйонів гривень.

Щоб кошти з ваших банківських карток не потрапили до рук шахраїв слід дотримуватися елементарних правил користування ними:

1.Нікому не повідомляти свій пін-код, номер карти та персональні дані;
2.Не носити пін-код в гаманці, в сумці або в мобільному телефоні;
2.У разі втрати (крадіжки) картки якнайшвидше звернутись до банку для її блокування;
4.Підключити СМС – банкінг і відслідковувати всі операції з карткою;
5.Якщо карткою скористалися шахраї, заблокувати її і написати заяву в банк про опротестування транзакції;
6.Встановити потужну антивірусну програму на комп’ютер, якщо є звичка розплачуватися карткою в мережі Інтернет.
7.Не вводити дані з картки на підозрілих сайтах.

Таким чином, при всеохоплюючому поширенні шахрайства, пов’язаного з використанням банківських карток, ви маєте можливість убезпечити свої кошти від домагань злочинців. Головне уважно і серйозно поставитися до використання банківської картки і знати як слід чинити в тій чи іншій ситуації.

Володимир Кудря, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар