Третя хвиля мобілізації: кого «змиє» до лав армії, а кого не торкнеться

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

В Україні оголошено третю хвилю часткової мобілізації, указ про яку (за номером 607) 21 липня підписав Президент України. 

Третя хвиля триватиме 45 діб. За цей час військкомати мають оповістити осіб, яких призивають на службу, перевірити їхній моральний-діловий та фізичний стан, сформувати у команди і направити на 15 діб до навчального центру. Протягом підготовки військовослужбовці згадають (чи отримають) всі необхідні на полі бою навички та знання і будуть направлені на доукомплектування військових частин, до яких вони приписані.

Про це сьогодні під час прес-конференції розповіли військовий комісар Кіровоградського обласного військового комісаріату Ярослав Кучер і його заступники.

Як пояснив Ярослав Кучер, при відборі тих, кого мобілізують, перевага надаватиметься фахівцям потрібних військових спеціальностей – спеціалістам зенітно-ракетних комплексів, механікам та водіям БМП та танків, спеціалістам з артилерії.

Обиратимуть серед чоловіків, які вже проходили військову службу, і тих, хто не служив, проте за станом здоров’я підлягає мобілізації. Строковиків, яким нині по 18 років, а також чоловіків, які мають на утриманні від 3 дітей, мобілізувати не будуть. Відстрочка також надається народним обранцям, але за власним бажанням вони можуть відмовитися від такого депутатського бонусу і стати на захист Батьківщини.

Щодо підвищення віку осіб, які підлягають мобілізації, до 60 років, то поки що це лише проект закону, пояснив військовий комісар, але найближчим часом його буде затверджено.

Окрім цього він розповів, що протягом другої хвилі мобілізації забезпечення армії зросло в 2-3 рази: з’явилися кевларові каски, бронежилети та інше необхідне обладнання. «Міністерству Оборони вдалося досягти цього спільно з громадськістю при підтримці волонтерів та соціально відповідального бізнесу», – зазначив Ярослав Кучер.

За його словами, вже до кінця серпня Міністерство обіцяє закрити всі 100 % потреб з індивідуального захисту військовослужбовців в зоні АТО.

Щодо двох мільйонів гривень, виділених року Кіровоградською обласною радою на потреби батальйону територіальної оборони під час сесії 6 червня цього року, то ці кошти досі не використано за призначенням через тяганину з тендерними процедурами. Іншою не менш вагомою причиною Я. Кучер називає те, що Міністерство Оборони працює лише з фірмами, продукція яких сертифікована. Таких підприємств одиниці і вони не можуть одночасно забезпечити потреби всіх військових.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар