Кіровоград захищатиме народна дружина

Неоголошена війна, яку веде проти України Російська Федерація руками як своїх громадян, так і найманців з України, завдяки зусиллям наших спецслужб і правоохоронних органів локалізована в кількох районах Донецької та Луганської областей.

Та диверсійні групи, які засилає ворог на територію України, ведуть свою діяльність і у південних, і у центральних областях країни.

Небезпека може бути поруч

Практично кожного дня прес-служба СБУ повідомляє про викриття груп озброєних людей в регіонах, прояви сепаратизму у вигляді агітації за повалення існуючого державного ладу, що фінансуються іноземними спецслужбами. Більш того, частішають випадки диверсій в областях, де зовнішніх проявів сепаратизму ніби не спостерігається: лунають вибухи в банківських установах Одеси, на залізниці біля міста Оріхів у Запорізькій області.

 Вчасно попереджені вибухи на Південній залізниці, в Харківській області, справжня «рейкова війна» ведеться терористами у Донецькій та Луганській областях.

У Дніпропетровську Служба безпеки України викрила та затримала злочинну групу осіб, члени якої готували теракти і вербували громадян України для участі у збройних бандформуваннях на сході держави.

У Кіровограді днями винесено вирок за розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади. Раніше працівниками СБУ було затримано громадянина України, 1981 року народження, який розповсюджував в інтернеті антидержавницькі матеріали і пропагував ідеї сепаратизму та екстремізму.

Як захистити рідне місто від загроз

Ми живемо в непростий час. Реалії так званої «гібридної війни», неоголошеної, яка ведеться руками терористів-найманців навіть на мирних територіях України – це постійна небезпека, загроза діяльності диверсантів. Методи боротьби – максимальна допомога правоохоронним органам та СБУ у виявлені таких загроз та безпосередня участь жителів міст та сіл у підтримці правопорядку, безпеки у своїх населених пунктах.

Такий досвід в українців вже є. І досвід – позитивний.

Запорізькі вулиці з середини липня почали патрулювати дружини, до складу яких входить особовий склад міського УВС і добровольці з восьми комунальних підприємств міста. Відповідно до розпорядження міського голови Олександра Сіна в Запоріжжі створено міський штаб добровільних народних дружин по охороні громадського порядку. Членами добровільної дружини стали, наприклад, 121 співробітник КП «Водоканал».

У звільненому від терористів Маріуполі працівники металургійних підприємств також організували народні дружини і вийшли охороняти громадський порядок, коли орудували мародери і бандити. «І такий шлях сьогодні ми пропонуємо всьому Донбасу, всій Україні», – заявив генеральний директор групи «Метінвест».

Добровільні народні дружини самооборони активно діють у Херсоні ще з березня. Такі ж створено і в Одеській області. У Києві дружини самооборони існують в усіх районах міста. Також активно діє громадська ініціатива «Київський легіон»: у кожному районі столиці проходять навчання з військової справи та медичної підготовки, які проводяться у  неробочий час, та польові навчання – у вихідні.

Кіровоградська народна дружина

Згідно з Законом України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» усі громадяни мають право добровільно формувати народні дружини та брати участь в охороні визначених законом територій. В Кіровограді «Самооборона Майдану» брала участь у спільних з міліцією патрулюваннях ще з кінця лютого 2014 року. Але фактично військовий стан в країні, хоч і не оголошений офіційно, потребує залучення якомога більшої кількості підготовлених і навчених громадян для захисту населених пунктів і попередження правопорушень.

Учора виконком Кіровоградської міської ради затвердив Статут громадської організації “Громадське формування з охорони громадського порядку “Кіровоградська народна дружина”. Створення організації “Кіровоградська народна дружина” повністю узгоджене з правоохоронними органами. Мета діяльності загонів народної дружини – допомога працівникам міліції в охороні правопорядку у місті, адже велика кількість кіровоградських правоохоронців несе службу у зоні проведення АТО. Дружини будуть формуватися з добровольців підприємств та установ, які пройдуть курс підготовки. Ініціатором створення загонів Кіровоградської народної дружини виступив народний депутат України Станіслав  Березкін. Він запропонував  також  надати фінансову підтримку народній дружині міста для придбання обмундирування, засобів захисту, транспорту тощо.

Один з засновників цього формування охорони громадського правопорядку депутат Кіровоградської міської ради Олександр Горбунов так прокоментував Першій електронній мету створення народної дружини і завдання, які постануть перед кіровоградськими дружинниками: «Усі основні сили української армії і міліції міста беруть участь в АТО на Сході. Батальйони територіальної оборони також беруть участь у бойових діях. Наше місто залишилося недостатньо прикритим як від зовнішньої загрози, так і від можливих порушень правопорядку на території міста. Тому я вважаю своєчасним і актуальним створення народної дружини. Основні критерії відбору кандидатів до народних дружин: досвід служби у Збройних силах України, можливо – органах МВС чи СБУ та постійне місце роботи. Ми звертаємось до керівників та власників кіровоградських підприємств із закликом долучитися до нашої ініціативи та просимо допомогти в організації такого формування охорони правопорядку у Кіровограді. Проводитиметься суворий відбір та спецперевірка кандидатів, навчання основам правової підготовки, також велике значення надаватиметься фізичній та тактичній підготовці дружинників. Патрулювання міста представниками народної дружини буде здійснюватись виключно з працівниками УМВС і в межах повноважень, визначених законом».

Хто, як не ми?

Ми змушені жити в непростих умовах, у непростий час. Але в таких самих умовах живуть жителі Ізраїлю чи Грузії. Пильність, громадська активність, допомога армії і правоохоронним органам – це те, що забезпечить мир та спокій на вулицях українських міст та селищ. Бізнес готовий фінансувати заходи безпеки. Чи готові кіровоградські чоловіки, які зараз не несуть службу в Збройних силах України, Національній гвардії, добровольчих батальйонах, які працюють на підприємствах і в установах міста, охороняти спокій своїх населених пунктів, своїх вулиць, будинків, квартир? Схоже, готові. Адже фраза «хто, як не ми?» є актуальною не тільки для військових. Це наше місто, і ми самі несемо відповідальність за спокій і безпеку наших рідних і близьких. Кому, як не нам охороняти і обороняти наш Кіровоград.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар