Чому мовчить кіровоградське телебачення?

Третій день поспіль в ефірі Кіровоградської області відсутня трансляція програм телеканалу «Кіровоград». У чому причина відсутності в ефірі обласного державного телеканалу, коли буде поновлено трансляцію та про причини надзвичайної ситуації Першій електронній розповів директор Кіровоградської обласної телерадіокомпанії Вадим Мурований.

«Електричні кабелі, які живлять телевізійний комплекс на Садовій, 88, були прокладені у 1963 році. Тобто, їх прокладали ще тоді, як будувався Телецентр. На той момент це було високотехнологічне рішення, яке відповідало потребам телебачення. Один з кабелів прокладений від підстанції у районі Радіозаводу, другий, резервний – від підстанції у районі 16-ї школи. Це кабелі довжиною у кілька кілометрів кожен, і розраховані вони на велике навантаження. Варто зазначити, що основний кабель переніс значну кількість ремонтів – на ньому встановлено кілька десятків ремонтних муфт. Він весь «полатаний», практично ми ним не користуємось – він у неробочому стані. Тепер сталася аварія і з резервним кабелем. На ньому 4 муфти, стався ще один пробій. Лабораторія, яка шукає пориви кабелю за допомогою спеціалізованого обладнання, учора знайшла місце пориву.

Кабель знаходиться під землею, сьогодні проводяться земляні роботи, розрита ділянка кабелю, буде встановлена муфта. Дай бог, щоб це був один пробій. Буває таке, що доводиться шукати і далі – пошкоджень може бути багато. Два дні без обласного телебачення, враховуючи ситуацію в країні і можливу мобілізацію, сповіщення на випадок надзвичайних ситуацій – це вже сама по собі надзвичайна ситуація.

Учора ми спілкувалися зі спеціалістами з Обленерго, щоб вирішити ситуацію кардинально – заміною кабелю. Навантажень таких, які були у 1963 році, немає. Телевізійне обладнання зараз має значно меншу потужність. Можливо, питання можна було б вирішити прокладенням кабелю «по повітрю», щоб не прокладати в землі 3 км – це просто непідйомні кошти. Але чи буде така можливість – ми дізнаємось після розрахунків спеціалістів Обленерго.

Пориви стаються 2-3 рази на рік. Раніше у подібних ситуаціях ми підключалися до живлення РТПЦ, радіотелевізійного передавального центру. Але у них схожа ситуація – у нас пошкоджено обидва кабелі, у них – один. Вони користуються резервним, який живить 30 передатчиків усіх телекомпаній та радіостанцій.

Будемо сподіватись, що ремонтні роботи існуючого кабелю завершаться найближчим часом. Хоча коштів у бюджеті на подібні роботи у нас не передбачено.

Також хочу зазначити, що зараз мусуються різні чутки. Про те, що аварії ніякої не було, а причина у небажанні транслювати програму “Ми” за участю голови ОДА. Зазначу, що такий ефір і не планувався, у нас була інша тема і заплановані інші учасники. Або про те, що міськрада “докотилася до відключення електроенергії неугодним телеканалам”. Міська влада  не  впливає на діяльність обласного телебачення”,  – повідомив Першій електронній Вадим Мурований.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар