Валютні кредити можна не повертати?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

7 червня 2014 року набув чинності Закон України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті».

Як розповів Першій електронній юрист Володимир Кудря, це є тимчасовим заспокійливим засобом для людей, які брали валютні кредити, адже через різке підвищення курсу долара починаючи з 2008 року (з 5 до 12 грн.) їм довелося виплачувати набагато більші суми.

Під час дії мораторію українські банки не зможуть відбирати в позичальників майно, яке є заставою по валютних кредитах. Також банк не зможе продати чи передати заставне майно іншій особі (наприклад, колекторам).

«Ухваливши цей Закон законодавець став на сторону позичальників. Дія мораторію поширюється на все рухоме та нерухоме майно, в тому числі, і на майнові права, які належать фізичним особам, і знаходиться в заставі. Так депутати частково врегулювали соціальну напругу між банками і сумлінними позичальниками. При цьому вони не врахували ймовірні ризики для кредиторів: кількість недобросовісних платників може збільшитись через відсутність страху залишитися без заставленого майна. Тож банки можуть просто обмежити кредитні пропозиції», – зазначив юрист.

Мораторій втратить силу, коли з’явиться закон про перекладу в гривню непогашеного валютного кредиту. Але коли законодавець візьметься за цю проблему, Кудря не береться прогнозувати.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар