Допомога військовим: те, що рятує життя

Допомогу українським військовослужбовцям надають і благодійні фонди, і приватні особи, фінансування іде з місцевих бюджетів. Але наскільки така допомога є ефективною, адже реальні потреби конкретних військових підрозділів відомі тільки бійцям та командирам частин? Чи захистить бійця в бойових умовах пошитий кустарним методом бронежилет? Амуніцію якого класу захисту потребують кіровоградські військові? Відповідь на ці питання Першій електронній надав депутат міської ради, ініціатор збору коштів серед депутатського корпусу, громадський координатор штабу захисту Кіровограда Олександр Горбунов.

– Ми чуємо заяви міністерства оборони, що військові частини, які відправляються на виконання завдань у зону проведення АТО, комплектуються захисною амуніцією. То звідки ж тоді виникає постійна потреба у бронежилетах, шоломах тощо?
– Амуніцією забезпечуються підрозділи, які зараз направляються у зону бойових дій. А підрозділи, які вже там знаходяться, укомплектовані бронежилетами тільки частково. З десяти бійців кіровоградського спецназу бронежилети є тільки у трьох. 19 поранених, з них більшість – важкопоранені. Двох наших земляків вбито. Аналіз поранень говорить, що близько половини з них можна було б уникнути, якби у хлопців були бронежилети відповідного класу. Тільки за минулу ніч поранено 9 хлопців, одного вбито. Цих поранень, цих жертв можна було б відсотків на 50 уникнути при своєчасному забезпеченні засобами захисту наших частин.

– Яким чином краще допомагати армії? Благодійні фонди, казначейські військові зобов’язання, особисто передавати військовим?
– Треба знати потреби конкретної військової частини. Для наших бійців з 3-го полку спеціального призначення, наприклад, ставляться специфічні задачі, які вимагають відповідного захисту бійців. Можна перераховувати гроші на рахунок конкретної військової частини, але треба розуміти, що між оплатою та отриманням амуніції проходить досить довгий час, це процедурні моменти. І не всю амуніцію можна купити офіційно.
А можна звернутись на КПП тієї ж військової частини А0680. Командир або його заступник командиру з бойової підготовки назве конкретні потреби в захисній амуніції. Бійці самі шукають в інтернеті потрібні бронежилети, і їх можна купити самостійно і передати бійцям. Річ у тому, що якісні британські бронежилети 5-го класу, з наплічниками, налокітниками, захистом для шиї бійця провозяться контрабандою – люди надівають на себе бронежилет у Польщі, у ньому проходять кордон і вже тут його можна придбати, але неофіційно. А заміни такому бронежилету знайти практично не можливо. Тому краще порадитись з військовими і купити конкретний бронежилет чи кевларовий шолом.

– Яка середня ціна такої амуніції?
– Бронежилет 5-го класу, про який я говорив, коштує близько 4500 грн. Кевларовий шолом – до 3000. Це те, що реально рятує життя бійцям.

– Але не кожен має можливість придбати через інтернет такі речі, не кожен має повну суму для закупівлі. Куди можна перерахувати кошти, щоб вони надійшли адресно до військослужбовців?
– Я надаю Першій електронній реквізити нашої кіровоградської військової частини. Ці гроші надійдуть саме кіровоградським спецпризначенцям.

Реквізити військової частини А0680 для благодійних внесків:
Одержувач: ГУДКСУ у Кіровоградській області
ЄДРПОУ: 07747966
МФО: 823016
Банк: ГУДКСУ у Кіровоградській області
Рахунок: 31259301105172

Поширити:

Залишити коментар:

коментар