За мобілізованими будуть збережені робочі місця

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Першого червня 2014 року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення мобілізації”, який захищає права громадян, призваних на військову службу.

Як пояснив Першій електронній кіровоградський юрист Володимир Кудря, мобілізовані, враховуючи роз’яснення Міноборони від 29.04.2014 р.,звільняються від роботи відповідно до ст. 119 Кодексу законів про працю. Тобто за ними на строк до 1 року зберігається робоче місце, посада та середній заробіток.

Працівники, призвані в період з 21 березня по 31 березня включно, могли бути звільнені, оскільки норми зазначеного Закону на них не поширювалися. Але Міноборони ініціює питання про внесення до законодавства відповідних змін для поновлення прав таких працівників, а також пропонує цим особам звертатися до військкоматів за отриманням правової допомоги і надалі оскаржити звільнення в суді.

«У свою чергу, Держінспекція з питань праці в листі від 30.04.2014 р. зазначає, що роботодавець і працівник можуть прийти до угоди про скасування наказу про звільнення на підставі пункту 3 ст. 36 КЗпП, у результаті чого за працівником зберігається середня зарплата з дня призову на військову службу, зазначеного на повістці військового комісаріату», – зазначає юрист.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар