Російсько-окупаційні війська проявляють особливу активність на Донецькому напрямку

© mediarnbo.org

Минулої доби обстановка на лінії зіткнення суттєвих змін не зазнала. Особливу активність російсько-окупаційні війська демонструють на Донецькому напрямку.  Противник знову вів вогонь по нашим позиціям з мінометів та артилерійських систем заборонених мінськими домовленостями калібрів.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на ІАЦ РНБО.

Із 54 ворожих обстрілів наших оборонних позицій 53 визначені як прицільні. Ворог випустив по наших захисниках 52 міни з мінометів калібру 120 мм, та понад 30 – з мінометів калібру 82 мм.

Із огляду на ситуацію, у 28 випадках військовослужбовці Збройних Сил України були змушені  відкривати вогонь у відповідь з дозволеної Мінськими домовленостями зброї.

Унаслідок ворожих обстрілів жоден з військовослужбовців Збройних Сил України не постраждав.

Проте вчора, близько 13:20, під час обстеження території від вибухонебезпечних предметів спільно з патрулем Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, поблизу Донецької фільтрувальної станції в районі м. Авдіївка, внаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої (НВП) отримав ураження офіцер служби цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Постраждалий був оперативно доставлений до обласної клінічної лікарні ім. Мечникова у м. Дніпро. Медики оцінюють стан його здоров’я як задовільний.

Луганський напрямок

Протягом майже всієї доби було тихо, але в період з 20-ї до 23-ї години противник двічі обстріляв наші позиції в районі населених пунктів Катеринівка та Щастя. Вогонь вівся з автоматичних гранатометів та великокаліберних кулеметів, а також мінометів калібру 82 мм. У бік наших військових ворог випустив три мінометних міни.

Донецький напрямок

Ворожі обстріли не припинялися упродовж усієї доби. Тут відмічено 52 порушення противником режиму припинення вогню.

В районі Широкиного зафіксовано застосування артилерії калібру 122 мм. У бік наших військових ворог здійснив 4 прицільних артилерійських  постріли.

Під тривалим обстрілом з мінометів калібру 120 мм двічі опинилися  наші опорні пункти в районі Павлополя і один раз – в районі Гнутового. У бік українських військових було випущено 52 міни цього калібру.

Також 7 разів позиції українських військових були обстріляні з мінометів калібру 82 мм. Під обстрілами потрапили наші опорні пункти в районі знову ж Гнутового та Павлополя, а також Водяного та Пісків.

Загалом, на Донецькому напрямку минулої доби було «гаряче» по всій лінії зіткнення. Крім артилерії та мінометів противником активно застосовувався  увесь спектр стрілецької зброї,  гранатомети різних типів та БМП. Найбільша кількість обстрілів наших опорних пунктів зафіксована в районі  Авдіївки, Гнутового, Павлополя, Кам’янки, Водяного, Опитного, Новотроїцького, шахти Бутівка та Широкиного.

Інформація Прес-центру Штабу АТО

Підрозділи Збройних Сил України, які зараз виконують завдання із оборони нашої держави в районі проведення операції, готові до встановлення та дотримання режиму припинення вогню по всій лінії розмежування сторін на період Великодніх свят з опівночі 30 березня 2018 року.

Як наголошують в Штабі Антитерористичної операції,  усі домовленості стосовно припинення вогню й раніше неухильно дотримувалися силами АТО. Водночас, виключно у разі загрози життю та здоров’ю цивільного населення, особового складу підрозділів ЗС України чи здійснення інших провокаційних дій бойовиками окупаційної адміністрації Російської Федерації, Збройні Сили України готові негайно реагувати у відповідь.

Інформація Головного управління розвідки Міноборони України

Російське окупаційне командування продовжує вживати заходів щодо посилення напруженості на лінії розмежування та спонукання особового складу до обстрілів позицій сил АТО. Зокрема, інтенсивно розповсюджується дезінформація про підготовку Збройних Сил України до наступальних дій на Маріупольському та Волноваському напрямках.

Водночас, надмірне поширення противником такої інформації призвело до збільшення кількості випадків самовільного залишення місць служби бойовиками російських окупаційних військ, які перебувають на передових позиціях. З метою недопущення проникнення дезертирів на територію РФ, російською прикордонною службою посилено режим патрулювання на неконтрольованій українською стороною ділянці кордону.

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України проводиться трьохденний оперативний збір з керівним складом воєнної розвідки

Метою збору є досягнення єдиного розуміння процесів реформування воєнної розвідки України, які відбуваються в умовах збройної агресії Російської Федерації, з метою підвищення бойових спроможностей Збройних Сил України та зміцнення обороноздатності держави.

Під час збору перед присутніми виступили заступник Секретаря РНБО України Олександр Литвиненко, начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії України Віктор Муженко, провідні фахівці Апарату РНБО України, Національного інституту стратегічних досліджень, Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, експерти в галузі національної безпеки, а також представники керівництва ГУР МО України.

Основну увагу було приділено діяльності воєнної розвідки в новій системі управління ЗС України, питанням підвищення ефективності ведення всіх видів розвідки, тенденціям розвитку обстановки у світі та довкола України.

У Донецькій області фахівці «ДТЕК Донецькобленерго» розпочали планові роботи на двох високовольтних лініях електропередач Вуглегірської теплоелектростанції, які зазнали руйнувань внаслідок ворожих обстрілів

До проведення робіт також залучені фахівці Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Для запобігання аварійних відключень і знеструмлення промислової та цивільної інфраструктури регіону, силами відновлювальної бригади вже обстежено найбільш проблемну 18-кілометрову ділянку ліній електропередач, виявлено понад 40 місць пошкодження електродротів. Завершити роботи на об’єктах планується вже до кінця тижня. Координацію робіт здійснюють офіцери української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) спільно зі спостерігачами Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Анонс МОУ

Завтра, 30 березня о 12:00 у Прес-центрі Міністерства оборони України відбудеться брифінг щодо стану будівництва сучасного табірного містечка для розміщення підрозділу на рівні бригади на полігоні «Широкий Лан».

У заході візьме участь заступник начальника Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних Сил України полковник Олександр Чергінець.

Деталі акредитації – на офіційному веб-сайті Міноборони України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар