Чому подорожчали ліки?

Ціни на ліки підскочили вдвічі. Що спонукало цьому стрибку, пояснень кілька: одні стверджують, що причина у знеціненні гривні і подорожчанню долара, інші вказують на «антикризовий» закон, покликаний покращити умови для економічного зростання в України. Як наслідок – ціни на ліки не просто підвищилися, а в деяких аптеках вони і досі коливаються ледь не щодня. Чи варто сподіватися, що ціни на медикаменти нормалізуються?

В цій темі намагалася розібратися Перша електронна газета.

– Знеболювальне «Таміпул» я раніше купувала за 25 гривень, а відтепер мені обходиться воно ледь не в 45 гривень…, – скаржиться нашому виданню 29-річна Ірина. – Дуже б хотілося, щоб ціни на ліки повернулися до попередніх, адже відтепер людині на лікування доводиться віддавати значну суму грошей. Хворіти – це дорога розкіш! Я навіть боюся уявити, як доводиться бути тим людям, особливо пенсіонерам, які постійно приймають медикаменти. При наших заробітних платах, такі ціни на медикаменти це надто багато. Дуже сподіваюся, що ціни на ліки нормалізуються.

Такі сподівання не лише в Ірини, а й в усіх кіровоградців, які за цей час відчули, що за ті ж самі медикаменти відтепер віддають удвічі більше. І хоча подорожчання ліків, в принципі, було прогнозованим явищем, проте такого суттєво зростання цін не очікував ніхто. Через подорожчання цін на медикаменти, люди розповідають, що не в усіх аптеках можна вчасно застати необхідний препарат, тому його доводиться замовляти і чекати певний час.

У Законі України “Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні” чітко прописано, що оподатковуються відтепер і лікарські засоби та вироби медичного призначення за ставкою 7%. Експерти ж в загальному вказують на інші відсотки подорожчання ліків. «Українська національна валюта девальвувала на 58%, у зв’язку з цим подорожчали медичні препарати. А додайте ще сюди ПДВ у розмірі 7% і побачите, що мінімальне підвищення ціни на імпортні ліки відбулося на 60%, – зазначила директор Всеукраїнської громадської організації «Аптечна професійна асоціація» Оксана Гуленко в коментарі Forum’у. – Ті 60% зростання цін на імпортні медикаменти, про яких говорить міністр фінансів, у нинішніх економічних умовах – це ще цілком нормальна цифра. І зараз ціни зростають не тільки на ліки, а й на все інше. Потрібно розглядати ситуацію в країні загалом».

Як же все це віддзеркалилося в Кіровограді? Коли чекати нормалізації цін на медикаменти? Перша електронна газета звернулася із питаннями до фахівця – директора комунального підприємства «Кіровоградфармація» Кіровоградської обласної ради Тетяни Петрівни Грозян.

– Наскільки відсотків подорожчали ліки?

– Цієї інформації вам ніхто не зможе сказати. Ціни підвищилися у зв’язку із зростанням курсу долара ще тоді. А зараз просто введено ПДВ на лікарські засоби, але ж ціни не знизилися, залишились ті, що й були, додалося лише ПДВ.

– Це позначилось на ліках вітчизняного й іноземного виробництва?

– Вітчизняні препарати менше подорожчали, а імпортні дуже. Рахували ж по курсу долару.

– У законодавчій базі врегульований механізм щодо реалізації ліків?

– Механізму ніякого не має. Навіть на 7% ще не має чіткого роз’яснення як проводити відпуск по лікам, які закуповуються за бюджетні кошти. Депутати декілька раз виносили на засідання комісій це питання, але результату ще немає.

– Я так розумію, що заручниками в даній ситуації стала пільгова категорія населення, яка отримувала ліки за спеціальним рецептом…

– Ми, комунальне підприємство, проводимо відпуск. Ми єдині зараз у місті проводимо відпуск за безкоштовними рецептами. Ми націнку робимо 10% . 7% віддаємо податку, а на 3% живемо.

– Настільки мені відомо свого часу був підписаний меморандум про співпрацю між владою і підприємцями, які продають ліки і вироби медичного призначення на території обласного центра…

– Меморандум призупинено до липня. Основна причина – різке підвищення цін на лікарські засоби. Фактично була вказана ціна, ми вище не могли. Там перелік змінився до половини. Тоді за нашим проханням його було призупинено. Як далі буде – ми не можемо сказати, час покаже.

– Кіровоградці можуть сподіватися, що ціни на ліки нормалізуються?

– Ми працюємо в основному по соціальному проекту за мінімальною націнкою. Можливо стабілізується ринок цін і буде зниження цін.

– Від яких факторів це буде залежати?

– Не можу сказати… Долар знизився… Але зараз зниження на лікарські засоби не буде, адже це потягне зараз електроенергія, опалення, пальне і т.д.

Марія Рибак, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар