Ветерани Афганістану здійснили військово-польовий похід місцями бойової слави Кіровоградщини (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Під час Всеукраїнської акції «Пам’ятаємо минуле заради майбутнього» На Кіровоградщині відбувся триденний військово-польовий похід місцями бойової слави Кіровоградщини, приуроченний до 70-ї річниці Перемоги.

Провели його Кіровоградська обласна організація Української Спілки ветеранів Афганістану разом зі своїми районними та міськими відділами, сумісно з обласними та районними організаціями ТСО України, за сприяння Кіровоградської ОДА та за підтримки народного депутата України Станіслава Березкіна.

По всьому шляху естафети (Знам’янка, Олександрія, Павлиш, Світловодськ) учасники пробігу відвідували та вшановували пам’ятні місця (обеліски і братські могили) Великої Вітчизняної війни.

Метою цьогорічного походу було й упорядкування одного з забутих пам’ятних знаків – воїнам, які загинули при форсуванні Дніпра на ділянці Змитниця – Старе Липове.

Сьогодні ці населені пункти опинилися під водою, внаслідок створення Кременчуцького водосховища. На поверхні води залишився лише одинокий острівець з пам’ятним знаком. Для того, щоб потрапити на цей острівець учасникам довелося близько двох годин добиратися до нього водою на катері. Подолавши складний шлях, учасники походу привели до ладу сам знак, упорядкували острівець навколо нього і вшанували пам’ять загиблих солдатів.

«Цілодобово, ні на хвилину не затихала і не змовкала боротьба за розширення плацдарму на правому березі річки. А на ділянці Змитниця – Старе Липове жорстокі бої відбувалися у піщаних курганах, які розділяли села Старе Липове і Нове Липове на урочище Царине і Будакове. Воїни 69-ї і 80-ї гвардійських стрілецьких дивізій проявили виняткові мужність і героїзм», – написав у своїх спогадах командир взводу 75-го окремого артилерійського дивізіону 69-ї гвардійської дивізії гвардії старший лейтенант М. Горбунов про бій, який відбувся 10 жовтня 1943 року.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар