Дорога облрада

На відміну від міської ради, сесії якої стають приводом для прес-конференцій, купи бруду один на одного в ЗМІ, закриття приватних бань та відкриття позачергових сесій, обласна рада рідше «радує» журналістів інформаційними приводами. Наступна сесія, запланована на 6 червня, дасть купу таких приводів. «Перша електронна» вирішила проаналізувати проекти рішень, та подивитися, на що, в умовах жорсткої економії коштів, витрачатимуться гроші платників податків.

Як виявилося, постанови уряду і фінансові кризи аж ніяк не заважають депутатами витрачати кошти на себе. Принаймні, на наступній сесії вони будуть намагатися легітимізувати ці витрати.

Не забути б себе, коханих…

Проект рішення «Про порядок відшкодування витрат, пов’язаних із депутатською діяльністю та організацією роботи обласної ради», знайдений на сайті обласної ради передбачає, що депутати обласної ради отримуватимуть, у разі згоди, відшкодування зарплатні та інших витрат, яких вони зазнали через депутатську діяльність. Висловлюючись офіційно, відшкодуванню підлягають витрати, пов’язані з участю депутата обласної ради у роботі пленарних засідань обласної ради, засіданнях президії обласної ради, засіданнях постійних чи тимчасових контрольних комісій ради та виконанням повноважень депутатів обласної ради згідно з рішенням обласної ради, розпорядженням або листом голови обласної ради, підвищенні професійного рівня, щомісячним прийомом виборців). Якщо рішення буде прийнято, відшкодовуватимуть депутатам такі види витрат: середня заробітна плата та встановлені законодавством нарахування на заробітну плату за здійснення депутатом діяльності; проїзд на залізничному та автомобільному транспорті; проживання та добові витрати у розмірі, визначеному законодавством (80% при одноразовому, 55% при дворазовому та 35% при триразовому харчуванні). Передбачається, що дане рішення буде діяти постійно, адже в проекті рішення значиться: «Рекомендувати обласній державній адміністрації під час складання проекту обласного бюджету щорічно передбачати видатки на виконання даного Порядку».

Як йдеться в «Порядку відшкодування витрат…» депутатам, відшкодування «здійснюється за наявності коштів, передбачених кошторисом на дані витрати». От тільки самого кошторису ми не знайшли.

Але скрізь треба бачити позитив. Тепер кожен житель Кіровоградщини може сміливо йти на зустріч зі своїм представником в обласній раді, будучи твердо упевненим в тому, що депутат не витратить на цю зустріч ні копієчки власних коштів – усе це з наших з вами кишень.

Надбавки і добавки голові все ж будуть?

Серед проектів рішень обласної ради на її офіційному сайті досі «висить» скандально відомий проект про надання надбавок голові облради Олександру Чорноіваненку. Нагадаємо, не так давно журналісти ряду видань повідомили, що відповідно до проекту рішення «Про встановлення надбавок,надання матеріальної допомоги та преміювання» минулої, 30-ї сесії кіровоградської обласної ради шостого скликання, Олександрові Чорноіваненку планують встановити надбавку у розмірі 90 відсотків окладу «за особливий характер роботи та інтенсивність праці»; виплачувати надбавку за вислугу років у відсотках до посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг і залежно від стажу державної служби та стажу в органах місцевого самоврядування; надавати матеріальну допомогу на оздоровлення при використанні щорічної відпустки та матеріальну допомогу на вирішення соціально-побутових питань у розмірі середньомісячної заробітної плати; здійснювати преміювання у розмірі 60 відсотків посадового окладу відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 червня 2005 року № 512 «Про оплату праці працівників Верховної Ради та Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, обласних, Київської та Севастопольської міських рад»; виплачувати, за наявності дозволу, надбавку у зв’язку з роботою, яка передбачає доступ до державної таємниці залежно від ступеня секретності інформації.

Після інформаційного шуму голова облради заявив, що відмовився від надбавок, однак проект рішення про премії і доплати просто «перекочував» на наступну сесію. Як пояснили нашим кореспондентам представники апарату ради, Олександр Анатолійович не може відмовитися від усіх цих премій і доплат, адже встановлювати їх велить закон. Єдине, що в силах Чорноіваненка – написати заяву і перераховувати кошти зі своєї зарплатні на рахунки якої-небудь благодійної організації. Як швидко все це буде – побачимо.

Сергій ОНИЩУК

Поширити:

Залишити коментар:

коментар