Міністру екології показали уранову шахту

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Міністр екології та природних ресурсів Андрій Мохник відвідав Кіровоград сьогодні, 29 квітня.

Як передає кореспондент Першої електронної, міністр відвідав Інульську шахту ДП «СхідГЗК», що поблизу обласного центру.

Його ознайомили з виробництвом і розповіли про проблеми, головна з яких — брак коштів на модернізацію виробничого процесу. А без цього неможливо виконати завдання держави зі збільшення об’ємів виробництва уранової руди, що є одним із факторів підвищення енергетичної безпеки України. Так, наприклад, система очистки шахтних вод розрахована на 500 тис. куб. метрів. А щоб збільшити видобуток, треба збільшити перепускну можливість дільниці очистки шахтних води.

Міністр зазначив, що ця проблема стосується не лише області. Адже очищені шахтні води зливають в річку Інгул, яка тече далі по Миколаївській області.

Відповідаючи на питання журналістів з приводу пропозицій надання Кіровоградщині статусу регіону із особливо шкідливим виробництвом, Андрій Мохник зауважив, що огульно це робити не потрібно. По-перше, ще не доведено зв’язок впливу урану на високу захворюваність, зокрема на онконедуги. На тій самій Інгульській шахті на рак щороку хворіють лише 1-2 людини, та й то – пенсіонери. По-друге, в країні є низка більш небезпечних районів, не пов’язаних з урановим виробництвом.

Андрій Мохник зауважив і на тому, що Кіровоградщина відіграє і відіграватиме особливу роль в державі через енергетичну безпеку. Тому що Україна залежить від Росії не лише з точки зору постачання газу, а й складників виробництва ядерної й електричної енергії. Він нагадав, що Україна має створити повний цикл виробництва ядерної сировини для атомних станцій.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар