Стоп-хабар: У Голованівському дитсадку з батьків збирають хабарі?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

На адресу проекту Першої електронної газети «Стоп хабар» надійшов ще один лист зі скаргами батьків на зловживання посадовців Кіровоградщини у сфері освіти.

Цього разу мова йде про дошкільний навчальний заклад райцентру.

Мешканці Голованівська скаржаться на завідуючу Голованівського дошкільного навчального закладу №3 «Малятко» Лідію Афанасіївну Руду та окремих працівників дитсадка.

За словами батьків, завідуюча відкрито пропонувала їм заплатити хабар у сумі 1 тис. грн., щоб влаштувати їхніх дітей до дитсадка без черги. Наскільки велика черга і скільки дошкільнят претендує на одне місце, завідуюча не пояснювала. Але, як запевняють в листі, натякнула: якщо хочете задарма, то чекати доведеться майже рік.

Автори листа повідомили, що всі вони таки заплатили тисячу готівкою за влаштування, бо не мають змоги водити дітей до іншого садочка, який знаходиться на виїзді з селища (хоч там, за їхніми словами, хабарів не вимагають).

Також батьки розповіли, що при вступі до садочка доводиться купувати постіль (2 комплекти), іграшку (не наполягають, але рекомендують), здати гроші в фонд розвитку ДНЗ і фонд групи, окрім цього збираються щомісячні внески на потреби групи. Автори листа запевняють, що зовсім не проти купувати пластилін, фарби і кольоровий папір для дитячої творчості, але за кошти, які вони здають, нібито можна закупити цих матеріалів на рік вперед.

Ще автори стверджують, що окремо доводиться заплатити (або «подякувати» завідуючій чималим продуктовим набором), якщо хочете, щоб дитина потрапила до якоїсь конкретної групи чи вихователя. Такою послугою, запевняють вони, користуються практично всі батьки, тому групи в ДНЗ «Малятко» сформовані не за віковим принципом і разом виховуються діти віком від 1,5 до 3 років, 2,5 і 4-х річні.

Окремі скарги звучать на адресу поварів і медичної сестри, які, на переконання батьків, не дотримуються санітарно-гігієнічних норм. За словами авторів листа, чимало дітей почали страждати на розлади шлунка, погіршився стан печінки і значно підвищився рівень ацетону. На їхню думку, це пов’язано з харчуванням: хоч завідуюча і запевняє, що готують їжу з найсвіжіших продуктів і згідно норм, та висновки лікарів, як переконують батьки, свідчать про те, що захворювання з’явилися саме через харчування.

У листі повідомляється, що коли батьки звернулися до медсестри з проханням прослідкувати за якістю їжі (що входить в її посадові обов’язки) і забезпечити хворобливим дітям дієтичне харчування (що передбачено чинним законодавством і встановленими нормами), та пояснила, що «тут ні з ким панькатися не будуть».

Стурбовані автори листа просять Першу електронну привернути увагу обласного керівництва та профільного департаменту до фінансово-господарської діяльності Лідії Рудої на посаді завідуючої ДНЗ та вжити заходів, аби відповідні працівники дитсадка більш відповідально піклувалися про здоров’я дітей.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар