“Антикризовий” закон: ударить по гаманцю чи покращить життя в країні? (інфографіка)

1 квітня почав діяти “антикризовий” закон Арсенія Яценюка, який він проштовхнув у Верховній Раді з другої спроби. Офіційна назва документу – закон №1166-VII “Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні”.

Проте читаючи нововведення, спрямовані на покращення життя в країні, простим людям не зрозуміло, як саме покращиться їхнє життя і як вийде країна з кризи, якщо заробітні плати на місці, а ціни зростають. Тож за рахунок чого будуть “лататись” дірки в бюджеті та покращуватимуться умови для економічного зростання України?

Підвищення податків, акцизів і зборів – все це має збільшити дохідну частину бюджету. За прогнозами розробників закону, щороку ця сума становитиме близько 44 млрд. грн. (цифри з кожним роком змінюватимуться, адже закон впроваджуватиметься поступово). В уряді переконані, що обрали правильний шлях. Якщо детально розібрати “антикризовий” закон, ось що маємо.

Квітневі зміни: подорожчало дизпаливо, ліки…

«Антикризовим законом» збережено на постійній основі ставки з податку на прибуток в розмірі 18%, ПДВ на рівні – 20%.

Податок за першу реєстрацію транспортного засобу, встановлені статтею 234 ПК, збільшено в середньому на 8,2%. При першій реєстрації транспортних засобів після 1 квітня 2014 року податок слід буде сплатити за новими ставками.

На 8,5% збільшено ставки земельного податку, встановлені пунктом 275.1 статті 275 Податкового Кодексу, для власників землі та землекористувачів у населених пунктах, де не проведено грошову оцінку. Ставка залежить від чисельності населення населеного пункту, де розташована земельна ділянка.

Запроваджується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування за ставкою 0,5% при здійсненні операцій з купівлі юридичними та фізичними особами іноземної валюти в безготівковій та/або готівковій формі.

Дизпаливо матиме єдину ставку акцизного податку.

Оподатковуються відтепер і лікарські засоби та вироби медичного призначення за ставкою 7%.

Травневі зміни: скасовуються пільги для судів, прокурорів і держслужбовців, подорожчає пиво

“Антикризовий” закон скасовує для суддів, прокурорів і держслужбовців спеціальний порядок нарахування пенсій у розмірі 80% від зарплати, натомість їх переводять на загальні 70%. Оттут таки вдасться заощадити, головне – не піднімати їм зарплати, бо повернемося до попередніх цифр.

Соціальне страхування теж має ряд нововведень, зокрема збільшиться загальнообов’язкове державне пенсійне страхування – на 1,1%, а державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату непрацездатності – на 0,1%. У випадку ж безробіття державне соцстрахування зменшиться на 1,0%, як власне і у випадку тимчасової втрати працездатності та витратами, зумовленими похованням (0,2%).

І «найстрашніше»: любителям пива варто знати, що з травня акцизний податок на цей напій становитиме 42,5% , відповідно ціна підвищиться.

Липневі зміни: стандартизуються виплати за народження дітей

Уряд скасував виплату за народження першої дитини в розмірі близько 27 тис. грн., другої – 54 тис. грн., третьої – 109 тис. грн. З липня всі молоді батьки отримуватимуть трохи більше 40 тис. грн. за кожне маля, не залежно від кількості дітей в сім’ї.

У липні також запроваджується оподаткування в 15% (17%) пенсійних виплат, якщо їх розмір перевищує 10 тис. грн.

Зменшується неоподатковуваний імпорт товарів, що переміщуються в міжнародних поштових відправленнях, з 300 до 150 євро.

Встановлюється прогресивна шкала оподаткування податком на доходи фізичних осіб за ставками 15%, 17%, 20% та 25% (25%, якщо дохід перевищує 1 млн. грн.) для всіх доходів, включаючи, зокрема, дивіденди, проценти, роялті, інвестиційний прибуток, із запровадженням обов’язку для платника податку здійснити за результатами року перерахунок нарахованого (утриманого) податку. Даний податок не стосується доходів від зарплати, а стосується лише пасивних доходів.

На тютюнові вироби ставки акцизного податку збільшуються.

Вересневі зміни: подорожчає алкоголь, запровадиться індексація нормативної грошової оцінки земель

З вересня закон збільшує ставки акцизного податку на алкогольні напої та спиртні вироби на 25%.

Перша електронна газета запитала в людей, як вони реагують на “антикризовий” закон, який покликаний вивести країну з фінансової кризи.

Воломир, держслужбовець: “Я розумію і погоджуюся з тим, що нашу країну потрібно виводити з фінансової кризи. Але для цього потрібно шукати інші можливості, а не збільшувати податок, через який підвищилися і будуть підвищуватися ціни. Моя заробітна плата не збільшується, навпаки вбрали премії. Але ж куди не глянь – ціни космічні. Хворіти зараз стало дорого, їздити на машині також, тому що пальне підскочило. Особисто мені взагалі-то жити стало дорожче”.

Анастасія, продавець: “Коли я дізналася, що вагітна, то дуже зраділа. Ми з чоловіком чекаємо на друге немовля. Сподівалася, що на дитину отримаю більше п’ятдесяти тисяч гривень, але не так то було з новим законом… Чоловік в мене їздить по заробітках, то не знаю, чи буде він поряд, коли я народжуватиму. Я ж розумію, нам треба буде за щось жити і ставити дітей на ноги”.
Олена, журналіст: “Моїй бабусі 80 років. Частина пенсії вже кілька років витрачається на таблетки, а з новим законом, грошей доводиться витрачати на ліки вдвічі більше. Я щотижня купую бабусі препарати для шлунково-кишкового тракту, знеболюючі. Якщо раніше ціни були терпимі, то той самий Альмагель коштував раніше 23 гривні, а зараз вже 38! Більше того, в аптеці ще й перестали робити знижку бабусі на ліки!”.

Олександр, водій: “Я хотів купити машину, відкладав гроші, батьки допомагали, але так розумію, що з новим законом краще ще почекати. Адже збір 8% не дуже радує. Почекаю, можливо щось зміниться”.

Сергій, безробітній: “Я кілька разів пробував кинути палити, але не виходило. Відтепер в мене два варіанти – або ж кидати палити, адже цигарки подорожчають солідно, або ж купити кілька пачок, хоча я розумію це не вихід. А з іншого боку, подорожчання алкогольних напоїв та тютюнових виробів можливо змусить задуматись людей, так як і мене. Відповідно в країні менше буде алкоголіків та курців”.

Валентина, педагог: “Дуже хочеться вірити, що цей “антикризовий” закон дійсно допоможе вивести країну з фінансової кризи, що зекономлені гроші будуть спрямовані на життя в країні. Дуже сподіваюся, що так воно і буде. Адже закон відчутно вдарить по гаманцю кожного громадянина країни.

І на останок…

Перші наслідки таких антикризових заходів відчуваються вже сьогодні. Так значно підвищились ціни на пальне (бензин А-92 коштує майже 15 грн. за 1 літр, хоч нещодавно вартість складала 12.50 грн.; за один куб метану замість 6.40 грн. просять 7.20 грн.), переможці тендерних закупівель на пальне відмовляються брати на себе договірні зобов’язання, щоб не «прогоріти», бо вірять – пальне здорожуватиме й надалі, особливо у період посівної і збірної сільгоспкампаній.
Ще стрімкіше зросли ціни на медикаменти і хоча нагорі йде мова про поспішність рішення щодо оподаткування ліків і навіть озвучуються пропозиції про відміну семивідсоткового податку, всі прекрасно розуміють, що роздрібні ціни ніхто знижувати до рівня попередніх не буде. А от націнку на товар аптекарі накинули всього за кілька днів, не оминувши новим податком навіть товар, який датується 2008-2011 роками випуску і вже не перший місяць відлежується на складі. Над тим, чи є в цьому логіка, можна посперечатися, а от істина одна – нові підвищені ціни: цитрамон подорожчав всього на гривню і коштує в середньому 4,50 грн; вартість Фармадолу підскочила на 2 грн. і становить 17,50 грн.; знеболювальне Таміпул замість традиційних 25 грн. обійдеться покупцю в 44 грн.;. звична Ношпа №100 замість 72 грн. вже відпускається по 100 грн.; спрій від нежитю Аквамаріс у різних аптеках обласного центру коштує 73 грн. (на Ковалівці), 96 грн. (в мережі аптек, де враховується бонусна картка покупця), 101 грн. (у центрі) та 114-127 грн. в аптеках райцентрів області. І це далеко не повний список.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар