11 квітня у Кіровограді представлятимуть проекти розташування пам’ятників Леніна та Кірова (фото)

11 квітня 2014 року о 14.00 у приміщенні Кіровоградської міської ради будуть представлені проекти розташування пам’ятників радянської доби – Кірова та Леніна, які були демонтовані.

Про це Першій електронній повідомили в прес-службі Кіровоградської міської ради.

Як зазначив сьогодні під час прес-конференції начальник управління містобудування та архітектури Кіровоградської міської ради Вадим Мездрін, на території міста Кіровограда було демонтовано дві пам’ятки культурної спадщини місцевого значення, які занесені до переліку пам’яток як пам’ятки монументального мистецтва та мають відповідні охоронні номери, а саме по вул. Дворцовій (на території парку Ковалівського) – бронзова скульптура Леніна В.І. та на площі Героїв Майдану – бронзова скульптура Кірова С.М.

За словами Вадима Мездріна, це було зроблено без відповідних узгоджень обласного органу охорони культурної спадщини та без відповідних дозвільних документів центрального органу охорони культурної спадщини – Міністерства культури України. Відповідно статті 22 Закону України «Про охорону культурної спадщини» визначено, що пам’ятки, їхні частини, пов’язане з ними рухоме та нерухоме майно забороняється зносити, змінювати, замінювати, переносити на інші місця.
«Відділ культури і туризму Кіровоградської міської ради спільно з управлінням охорони культурної спадщини ОДА опрацьовується питання підготовки облікових документів для подальшого клопотання розгляду питання виключення даних пам’яток з реєстру консультативною радою ОДА. У разі позитивного вирішення даного питання консультативна рада подасть клопотання до Міністерства культури України. Тільки після виключення пам’яток з державного реєстру КМР матиме право своїм рішенням визначати подальшу даних скульптур, а саме передавати на зберігання, переносити в інше місце і тому подібне.

Згадані скульптури були створені Манізером Матвієм Генріховичем – видатним російським скульптором першої половини ХХ століття, що продовжив традиції реалістичної школи та створив велику кількість знаменитих монументів епохи соціалістичного реалізму. Тому ці скульптури мають ще і авторську цінність.

Для того щоб не гаяти час поки буде вирішуватися питання стосовно зняття з обліку даних пам’яток монументального мистецтва управління підготувало декілька варіантів переносу, для залучення мешканців нашого міста в процес обговорення. Тому звертаюся до громади міста, архітекторів, скульпторів, істориків не бути байдужими і висловити свою думку або надати пропозиції стосовно подальшої долі скульптур», – сказав начальник управління містобудування та архітектури Кіровоградської міської ради.

До обговорення проектів запрошуються жителі міста.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар