Погода у Кіровограді на 30 березня

У Кіровограді небо буде ясним до самого завершення дня. Без опадів.

За українським обрядовим календарем 30 березня – свято Олексія – людини Божої, Теплого Олекси.

Якщо в цей день тепла погода, то і весна буде теплою. Саме на Олексія дістають пасічники свої вулики і випускають бджіл. Рибалки святкують цей день, сподіваючись на добрі лови. Мисливці вважають, що в день Теплого Олекси ведмеді покидають своє лігво і йдуть шукати поживи, а лисиці в цей день переселяються із старих нір у нові.

Це був день берези. У цей день збирали березові бруньки. За столом усією родиною пили березовий сік або спеціально приготовлений медово-березовий узвар.

Дівчата колись вірили в те, що як на Теплого Олекси подарувати жебракові сорочку, не забаряться старости. Вони шили й вишивали потай від матерів і, входячи в церкву, вручали біднякам дарунки. А ще напередодні Теплого Олекси йшли ввечері на леваду, де росла стара верба, та із заплющеними очима виламували гілочку. Якщо вона виявлялася рівною і довгою, майбутній чоловік буде високим і струнким. Ту гілочку вдома освячували і у церкві намагалися торкнутися нею хлопця, який подобається. Якщо вдавалося дрібочку верби кинути йому в їжу або підкласти під подушку, неодмінно засватає.

На цей день існують такі прикмети:
– тепла сонячна погода віщує врожай на хліб і багаті рої;
– якщо ранок ясний, рої будуть виходити вранці, а якщо вечір ясний то ввечері;
– яка погода на теплого Олекси, така буде й на Великдень.

http://ua.sinoptik.ua/
http://traditions.org.ua/

Поширити:

Залишити коментар:

коментар