Біля «кіровоградської хати» у Пирогово висадили особливий дуб (фото)

З квітня у Кіровограді починається місячник благоустрою. А от кіровоградська громада – депутати обласної ради, представники громадських організацій, журналісти, меценати – вирішила, що варто облагородити обличчя Кіровоградщини у Національному музеї народної архітектури та побуту (с. Пирогів).

Музей Пирогово у Києві – це велике село. Тут розташована традиційні для різних регіонів України будівлі, починаючи від сімнадцятого століття. Частина музею під назвою «Сучасне село» присвячена селу 60-70 років минулого століття, типові будиночки тут можна побачити і зараз. Серед них є і хата родом з Кіровоградської області. Це точна копія будинку з села Суботці.

У серпні минулого року саме в цьому будинку за підтримки народного депутат України Станіслава Березкіна відбулася презентація всеукраїнського проекту підтримки сільських музеїв «Скарби родоводу України»: виставки етнографічних експонатів Захарівського краєзнавчого сільського музею Кіровоградської області. В експозиції були представлені унікальні предмети домашнього вжитку і збережені мешканцями 25 населених пунктів Кіровоградської області, затоплених у 1960-х роках під час будівництва водосховища Кременчуцької ГЕС.

Відтоді кіровоградська громада почало опікуватися кіровоградською частинкою музею. 27 березня, громада зібралась там, аби прибрати та висадити біля музейної хати дерева. Серед них одне особливе.

На честь 200-ліття від Дня народження Тараса Шевченка тут посадили, спеціально привезений з Олександрівки, дуб. Таку честь надали Яніні Шкоді, правнучці Кобзаря, яка проживає у Знам’янці, та меценату.

«Посаджений дуб дуже символічний. Дуб – пов’язує покоління. Дуже хочемо, щоб він розрісся, щоб сюди приїздили наші діти і онуки, та й щоб ми біля нього зібрались років через сто», – жартує Ірина Березкіна, дружина мецената Станіслава Березкіна.

Кіровоградська громада продовжуватиме опікуватись хатинкою і наступного разу планує завітати сюди вже у травні. За словами першого заступника голови Кіровоградської обласної ради Людмили Салоїд, кіровоградська хата – це частина Кіровограда у Києві, це наше обличчя і воно має бути прибавливим, цікавим, щоб до прикипіли душею, як кияни так і кіровоградці.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар