Окупанти обстрілюють Авдіївку з “Градів” просто з житлових районів Донецька

Ленінський район Донецька, 7:00, 31.01.2017 / фото з Фейсбука Олександра Палія

Минулої доби активні бойові дії в районі проведення АТО продовжилися. Найскладнішою залишається ситуація в авдіївській промзоні та на її флангах. Також тривають потужні ворожі обстріли під Попасною та Маріуполем. Про це поінформував сьогодні на щоденному брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Олександр Мотузяник, пише ІАЦ РНБО.

Донецький напрямок

Вчора бойові дії на східній околиці Авдіївки тривали безперевно.

Противник продовжив обстрілювати наші позиції з усіх можливих напрямків, зокрема південного (Спартак), південно-східного (Яковлівка), східного (Ясинувата), північно-східного (Крута Балка). Найзапекліші перестрілки тривають на рубежах між авдіївською промзоною та Яковлівкою, де противник знову намагався перейти у наступ, проте був зупинений. При цьому російсько-окупаційні війська понесли важкі втрати.

Зазнавши невдачі, НЗФ продовжили варварські обстріли авдіївської промзони та житлових кварталів міста

Якщо вчора противник застосовував міномети і гармати, то після опівночі по Авдіївці додатково було випущено понад 80 реактивних снарядів з РСЗВ «Град» (це більше 2 повних боєкомплектів). Стрільба велася просто з Донецька.

Внаслідок цих злочинних дій окупантів місто знеструмлене, відсутнє водопостачання, перебої з опаленням, фактично зупинено коксохімічний завод, що має важливе значення для інфраструктури Авдіївки. Пошкоджено житлові будинки, лікарню, є постраждалі серед цивільних. У разі ескалації бойових дій буде проводитися евакуація цивільного населення.

Ці воєнні злочини російсько-окупаційних військ докладно документуються.

ОБСЄ та СЦКК намагаються вплинути на бойовиків, щоб домовитися про припинення вогню – для ремонту комунальної інфраструктури та для того, щоб бойовики забрали тіла своїх загиблих «колег». За даними розвідки, вчорашні втрати противника на цих рубежах – 10 загиблих і 25 поранених.

Через загострення обстановки до Авдіївки додатково спрямовано зведений загін поліцейських. Авдіївське відділення поліції переведено на посилений варіант несення служби.

Також дуже неспокійно на правому фланзі Авдіївки. Противник перекинув в район Спартака і Донецького аеропорту танковий підрозділ і вчора кинув його у бій. Позиція «Шахта Бутовка», Опитне і Піски потрапили під найпотужніший танковий обстріл з часів битви за Донецький аеропорт. Також на цих рубежах продовжують активні мінометні і артилерійські обстріли з боку противника. Традиційно, ворог відкриває вогонь з великої відстані і просто з житлових кварталів Спартака, Ясинуватої та Донецька.

На лівому фланзі Авдіївки – біля Донецької фільтрувальної станції, Крутої Балки, Кам’янки також тривають перестрілки, проте порівняно з 29 січня, тут вчора було тихіше.

Також досить неспокійна обстановка складається на світлодарській дузі та під Горлівкою (мова йде про Зайцеве та Верхньоторецьке).

Луганський напрямок

Ворог знову зосередив бойову активність у Попаснянському районі. Противник активізувався вже після заходу сонця. Бойовики розпочали обстрілювати наші позиції перед самим заходом сонця. З перервами обстріли тривали до 22 години. При цьому ворог випустив понад 40 мінометних мін.

Також одна ворожа збройна провокація  відбулася у Станиці Луганській.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку вчора сталося 10 ворожих обстрілів, зокрема 6 – з важкого озброєння.

Маріупольський напрямок

Як і раніше, найбільш тривожна обстановка складається у Мар’їнському районі та на ділянці фронту Павлопіль – Широкине. Вчора бойовики організували 2 сеанси обстрілів з важкого озброєння – ранковий (між 7 та 12 годиною) та вечірній (між 20 та 24 годиною). Серед дня окупанти не припиняли чинити провокації із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів. Найпотужніший за силою ворожий обстріл відбувся у Красногорівці, коли противник вів вогонь одночасно з трьох видів важкого озброєння – 82-мм та 120-мм мінометів, 122-мм гармат. При цьому було випущено близько 50 боєприпасів.

Всього за минулу добу на Маріупольському напрямку противник організував 40 обстрілів, зокрема 9 – з важкого озброєння.

За минулу добу внаслідок бойових дій 3 українських військовослужбовців загинули, 24 – отримали поранення і травми. Зокрема, 2 воїнів загинули в Авдіївці, 1 – в Опитному. По одному військовослужбовцю отримали поранення в Новозванівці, Луганському, Верхньоторецькому, Невельському. Решта – в Авдіївці.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким воїнів, що загинули за Україну.

Також, згідно з уточненою інформацією, позавчора, 29 січня, загинули не 5, а 4 українських військовослужбовців.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар