СДК «Кіровоград» перейшов під російські знамена

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Екіпаж СДК «Кіровоград» на зборах особового складу прийняв рішення припинити боротьбу: після тривалого опору і марних спроб прорватися в море корабель підняв Андріївський прапор.

Про це Першій електронній у телефонній розмові повідомив вже колишній командир корабля Володимир Хродченко.

За його словами, на такий крок військовослужбовців штовхнуло ставлення влади та її бездіяльність. Замість того, аби надати кораблям підтримку (хоча б моральну), вище керівництво погрожувало морякам, які мужньо опиралися окупантам, трибуналом і в’язницею.

«После такого, мы не видели дальнейшего смысла борьбы, – розповів Володимир Хродченко. – Использовав остатки топлива, мы подошли к причалу и на закате солнца (по морским традициям) торжественно спустили украинский флаг. А утром на борт ступили русские».

19 з 50 членів екіпажу (9 з Кіровоградщини, решта – з Полтавської, Запорізької та інших областей) вже відмовилися від служби під російськими знаменами і нині направляються до м. Кіровограда. Як повідомив міський голова Олександр Саінсус, назустріч їм виїхав кіровоградський автобус. Спочатку морякам надасть притулок обласний центр, а потім допоможуть дістатися до своїх домівок.

Сам Володимир Хродченко, як і кілька його колег, не визначився зі своїм майбутнім. Моряк не виключає, що продовжить службу на російському «Кіровограді», адже Крим – його рідна земля і залишати її чоловік не збирається, тим більше зараз, коли у пологовому будинку на нього чекають дружина і новонароджений син.

Прапор та іншу символіку з корабля він передасть до одного з музеїв міста Кіровограда.

Нагадаємо, 21 березня члени команди СДК «Кіровоград» звернулися з відкритим листом до керівництва держави, з вимогою прийняти конкретне рішення щодо військових частин у Криму. Але очільники держави так цього і не зробили.

Наразі єдиним кораблем у Донузлаві з українськими знаменами є морський тральщик «Черкаси». Його екіпаж відмовилися капітулювати і продовжує маневрувати, перешкоджаючи висадці російського десанту на борт.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар