17 листопада обласному державному архіву виповниться 90 років

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Державний архів Кіровоградської області створено 17 листопада 1925 року як Зінов’євське окружне архівне управління. З 1930 року – Зінов’євське місцеве архівне управління, з 1932 року – Зінов’євський державний історичний архів, з 1934 року – Кіровський державний історичний архів, з 1939 року – Кіровоградський обласний державний історичний архів, з 1980 року – Державний архів Кіровоградської області.

На сьогодні головне архівосховище області є найбільшою скарбницею документів з історії Кіровоградщини. Документальний фонд держархіву складає майже 1,5 млн. одиниць зберігання управлінської, науково-технічної документації та  документів особового походження, що охоплюють період з 1759 по 2014 роки, а також  значну кількість кіно-фото-фоно та відео документів.

З перших кроків існування держархіву, в ньому функціонує науково-довідкова бібліотека, в якій сконцентровано літературу науково-довідкового та краєзнавчого характеру, яка містить економічні та статистичні відомості з історії краю, розвитку його міст і сіл, промисловості і сільського господарства, освіти і охорони здоров’я. Також, в ній зберігаються видання з питань історії, філософії, політекономії, релігії, мистецтва, юриспруденції та науково-популярна література.

Документи Державного архіву Кіровоградської області висвітлюють економічний, політичний і культурний розвиток регіону з другої половини ХVІІІ ст. до сьогодення.

Цікавими є документи фондів промислових підприємств – заводів Ельворті, Яскульського, Шкловського, Маловисківського і Сабліно-Знам’янського цукрових заводів, у яких відображено процес виникнення і розвиток ливарно-механічної, машинобудівної промисловості, промисловості з переробки сільськогосподарської продукції.

В архіві зберігаються метричні книги церков православного, римо-католицького, іудейського,  протестантського віросповідання до 1920 року та відділів РАЦС радянського часу.

В умовах Другої світової війни архів зазнав величезних втрат. Проте, навіть в умовах евакуації архівні працівники продовжували свою роботу, завдяки чому післявоєнна архівна справа Кіровоградщини вийшла на якісно новий рівень.

В архіві працює злагоджений колектив однодумців – ентузіастів на ниві архівної справи, серед членів якого – 1 заслужений працівник культури України, 2 почесних краєзнавці України, 1 почесний архівіст України та 3 кандидати наук.

У ювілейний 2015 рік Державним архівом Кіровоградської області було проведено цілий ряд заходів у рамках відзначення 90-річчя утворення архіву, а саме: засідань «круглих столів», виставки та добірки архівних документів та матеріалів, зустрічей із учнівською та студентською молоддю м.Кіровограда. Окрім того, 08 жовтня поточного року відбулась Відкрита обласна науково-практична історико-краєзнавча конференція «Кіровоградщина: історія та сучасність», присвячена 90-річчю утворення установи та 90-річчю Національної спілки краєзнавців України. У заході взяли участь науковці, краєзнавці, громадськість Кіровоградщини та інших регіонів України. Матеріали конференції ввійшли до науково-краєзнавчого вісника «Між Бугом і Дніпром» (Випуск ІV), присвяченого знаменній події – 90-річчю утворення Держархіву області. До святкування цієї дати провідні науковці та краєзнавці підготували низку статей, присвячених різним аспектам історії Кіровоградщини за матеріалами архіву.

У цьому році започатковано рубрики, присвячені 90-річчю архіву та видатним уродженцям нашого краю на офіційному веб-сайті Держархіву області, які містять цікаві документи як з історії створення Державного архіву Кіровоградської області, так і Кіровограградщини в цілому.

Навіть у цей нелегкий для України час, у період негативного впливу бурхливих подій  в зоні АТО, ми зберігаємо, охороняємо, комплектуємо, використовуємо та популяризуємо документи Національного архівного фонду України.

 Т.Гончарова, начальник відділу археографії та використання документів

Поширити:

Залишити коментар:

коментар