Кіровоград: Як відмити гроші у “пільговій” лазні?

Керівник Всеукраїнської ініціативи "Рух Державотворців". Раніше працював на посадах речника Всеукраїнської організації "Дебатна Академія", члена Національного комітета кампанії «МОЛОДІЖНА ВАРТА», віце-президента Українського незалежного фонду інноваційного розвитку. У 2009 році був одним із засновників та спікерів Громадської кампанії «Новий Громадянин», і досі є активним учасником однойменного Партнерства. У 2011 році долучився до заснування Руху "ЧЕСНО". З 2012 року очолюю Асоціацію Політичних Наук. Політичний аналітик, блогер, публіцист.
Контакт: Вебсайт

Щороку у Кіровограді міськрада приймає “Програму соціального захисту та соціальної підтримки окремих категорій населення міста Кіровограда”.

Мова йде про рішення Кіровоградської міськради № 78 від 23.02.2016, №3926 від 27.01.2015, №2755 від 29.01.2014, №2226 від 29.02.2013, №1156 від 26.01.2012 та №95 від 27.01.2011р. Що таке “окремі категорії громадян” – питання цікаве, адже під цим терміном у програмі згадується чимало різних категорій, хоча у більшості випадків вона залишається нерозшифрованою.

Під окремими категоріями, що зустрічаються у документах, слід розуміти ветеранів ВВВ, ветеранів Афганістану та членів їх сімей, чорнобильців, ветеранів соціалістичної праці, ветеранів АТО, людей з обмеженими можливостями, громадян, яким виповнилося 100 і більше років і почесні громадяни міста.

У згаданих програмах міськради з 2010 по 2014 роки викликає цікавість окрема стаття “Надання пільги окремим категоріям громадян міста Кіровограда за отримані послуги лазні”. Після дворічної перерви у фінансуванні цієї “соціальної” статті, мер міста Андрій Райкович заговорив про можливість її відновлення. 28 березня від міського голови пролунала заява щодо відновлення роботи міської комунальної лазні. За словами Райковича, з відповідним проханням до нього звернулися містяни, які висловили незадоволення відсутністю умов відвідувати комунальну лазню.

“Це важливе соціальне питання. І багатьом людям така послуга надзвичайно потрібна. Тому даю завдання своїм заступникам знайти необхідне приміщення, обстежити його, визначити вартість робіт, та в найкоротші строки відкрити міську лазню”, – відзначив Андрій Райкович.

Які саме люди зацікавлені в такій екзотичній послузі стає зрозумілим, якщо заглибитись в історію питання. А вона наступна. Лазня, на яку виділялись бюджетні кошти у 2010-14 роки, належить ТОВ “Міськпобутсервіс”, власником якого є голова бюджетної комісії Кіровоградської міськради Ігор Волков, і знаходиться на вул. Преображенській 88.

Починаючи з 2010 року підприємство зверталось до Кіровоградської міськради з проханням про виділення у програмі соціального захисту та соціальної підтримки населення видатків на відшкодування фактично понесених збитків за надану пільгу за послуги лазні окремим категоріям громадян міста.

Хто саме ховався за терміном “окремі категорії громадян міста” – ніде не значилось. У відповіді на інформаційний запит ГО “Асоціація Політичних Наук” до міськради зазначено, що у 2010 році пільгою скористалось 14 282 особи, за що підприємство ТОВ “Міськпобутсервіс” з міського бюджету отримало 199,9 тис.грн.2011 рік – 18 666 осіб – 279,9 тис.грн.2012 рік – 16 557 осіб – 241,8 тис.грн.2013 рік – 20 546 осіб – 308,2 тис.грн.2014 рік – 7 515 осіб – 112,7 тис.грн.Загалом в період з 2010 по 2014 роки, на цю соціальну статтю міськрадою було виділено 1 145,5 тис.грн.

Засновником ТОВ “Міськпобутсервіс” значиться голова бюджетної комісії Кіровоградської міськради Ігор Волков, у 2015 році обраний від БПП “Солідарність”. У минулому скликанні, з 2010 року він був обраний депутатом міської ради від Партії Регіонів, і до 2014 року обіймав посаду секретаря міськради.Яка процедура отримання відшкодування? – Підприємство звертається до міської ради з проханням виділити йому кошти, бюджетна комісія передбачає їх у Програмі соціального захисту та соціальної підтримки населення, а у кінці року підприємство подає кількість громадян, яким нібито була надана пільга, і отримує відповідну суму відшкодування.

Перший транш підприємство отримало у 2010 році і припинило отримувати кошти у 2014-му. Цей період співпадає з часом обрання (2010 рік – авт.) і перебування на посаді секретаря міськради Волкова, і його відставкою у 2014 році, відповідно.Фінансування міської лазні було скорочено у 2014 році, відповідним рішенням сесії міськради від 24 квітня 2014 року. Проти цього рішення активно виступав Ігор Волков, не приховуючи конфлікту інтересів і лякаючи присутніх “зростанням соціальної напруги”. Після скорочення фінансування, лазню демонстративно закрили.

Саме у своєму виступі на сесії міськради Ігор Волков та голова ветеранської організації Віталій Вієвський зазначили принаймні одну групу осіб, які в даному випадку можна віднести до “окремих категорій”. Вієвський від імені ветеранів закликав депутатів міськради залишити 150 тис.грн. дотації міської лазні “для покриття 50% пільги для ветеранів”. При чому, якщо сам Волков під час виступу на сесії міськради, захищаючи фінансування свого підприємства, говорив про 450 пенсіонерів, які буцім-то не зможуть більше митись на пільгових умовах, то Вієвський заявив про 20 (!) тис. ветеранів, про що повідомляла місцева газета “Україна-центр”.

Подібна ситуація з обмеженням фінансування стосувалася приватного місцевого телеканалу “ТТV”, що належить тому ж таки депутату Волкову. Так склалося, що початок фінансування з бюджету і телеканалу, і бані збігся у часі з отриманням Волковим посади секретаря міської ради. Скорочення фінансування – з відставкою. За статтею “підтримка ЗМІ”, з бюджету за період роботи ради 6-го скликання вдалось отримати 684 973 грн.

За словами співробітників лазні, відвідувачів вони мали не багато, і то – в основному по суботах. Цією інформацією співробітники поділились із журналістом “Першої Електронної”. Проте, якщо вірити даним по відвідуваності, поданим у міськраду, наприклад, за 2013-й рік лазню відвідало 20 546 осіб, тобто, по 56 чоловік на день, якби заклад працював без вихідних.

Надії відновити фінансування свого підприємства Волков не втрачав у 2015 році. Інтереси ТОВ “Міськпобутсервіс” він лобіював на засіданні бюджетної комісії, але безуспішно. Начальник відділу соціальної підтримки населення Юлія Вовк повідомляла, що підприємство не надало розрахунків і не заявляло про наміри отримати таку компенсацію з міського бюджету.

І от у 2016-му, після заяви міського голови Райковича, у ТОВ “Міськпобутсервіс” знову з’явився шанс отримати міське фінансування. Адже навряд чи хтось буде будувати заново лазню для “окремих категорій громадян”, якщо в місті вже існує відповідний об’єкт.

Дмитро Сінченко

Поширити:

Залишити коментар:

коментар