Децентралізація неможлива без участі громадян, як музика без звуків, а танець без руху

З кожним днем ми все більше переконуємося, у якій глибокій ямі знаходиться наша країна. І мова не  лише про економіку. Її стан – уже результат деградації інституційних, основоположних речей, коли верхи у першу чергу думають про власну кишеню і амбіції, а низи хоч і скніють, але більшості усе до лампочки. Надії на постмайданну владу не виправдалися – занадто мало там людей із сучасним мисленням. Єдине сподівання – на активних громадян, яких на щастя, стає все більше. Ефективним важелем у їхніх руках може стати децентралізація, яку нинішня влада  запроваджує не без тиску західних партнерів.

Аби цей процес рухався швидше, важливо, щоб люди знали про нього більше. Відрадно, що громадська організація «Нова генерація» із сусіднього Херсона у рамках проекту «Схід і Захід разом – підвищення спроможності українських видань» запросила журналістів із різних областей України для знайомства із місцевими ЗМІ та громадськими ініціативами. Одним із ключових напрямків таких зустрічей стало питання децентралізації.

Круглий стіл, що відбувся у містечку Гола Пристань, очевидно,  показав характерні проблеми  не лише цього регіону. Громадську  дію тут рухає група активістів, об’єднаних організацією «Благодійний фонд «Свята Ольга», яку очолює колишній заступник головного лікаря  відомого санаторію «Гопри» Світлана Михолат, вона ж очолює і громадську раду при районній держадміністрації, тісно спрівпрацює також із міською владою.

Якщо спочатку громадська організація займалась екологією та  збереженням репродуктивного здоров’я населення, то ближче спілкування з людьми в глибинці  виявило загальну проблему – низьку якість адміністративних послуг. Тож «Свята Ольга» долучилася до організації мобільних громадських приймалень у селах, при  Голопристанській  РДА було також створено сектор адміністративних послуг. Логічним кроком стала участь громадської організації  у проекті «Сильна локальна громада – ключ до успіху місцевого самоврядування», який реалізується у рамках Польсько-Канадської програми підтримки демократії.

Як зауважила Оксана Силюкова, консультант  Херсонського обласного офісу реформ, в Україні вже створено 164 об’єднані громади, перспективні плани затверджено у всіх областях, крім Полтавської. 11520 територіальних общин, що діють в Україні, мають трансформуватися у близько півтори тисячі об’єднаних громад. У  Голопристанському районі така поки що одна – Кочубіївська.

Вони об’єднались, бо їм нема що втрачать,  — такий парадоксальний висновок зробив Добропільский сільський голова Сергій Зуденков.

Інші ж сільські голови ще вагаються. Оксана Силюкова вважає, що багато хто з них не хочуть втрачати  свій вплив та якісь особисті дивіденди, що їх  гарантує посада. І все ж, у більшості сіл уже відбулися збори, де люди визначаплись, до якої общини пристати. Чи жартома, чи всерйоз Чорноморський сільський голова Людмила Засіченко заявила:

Мені заміж було легше вийти, ніж вирішити куди громаду повести…

Претензії у керівників органів місцевого самоврядування і до районної влади: мовляв, ви визначили, що у районі мають бути чотири громади, а потім  ми йдемо до людей, запитуємо їхню думку, а треба, щоб було навпаки. Але це не найбільша проблема. Бо ж децентралізація – справа таки добровільна. Біда у тому, що, на думку міського голови Голої Пристані Олександра Бабича, у цьому питанні досі серйозно кульгає законодавча база, не достатньо продумані шляхи наповнення бюджету, часом вони суперечать інтересам самих очільників громад.

Якщо ми будемо вводити відчутний податок на нерухомість, хто нас після цього обере? – цікавиться Олександ Бабич.

Звісно, це не єдина проблема. Дуже швидко дасть себе відчути кадровий голод у об’єднаних общинах, впевнений Рибаченський сільський голова Федір Трохименко.

Та попри все і сільські голови, і районні керівники впевнені, що шляху назад немає. Цей процес, хоч і повільно, а все-таки пробуджує активність людей в глибинці, розуміння того, що без участі громадян децентралізація неможлива, як музика без звуків, а танець без руху.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар