Школа на Кіровоградщині продовжує воювати за своє існування

Фото сайту hmelove9.blogspot.com

Представники Хмелівської ЗОШ I-II ступенів заявляють: їхню школу закрили рішенням райдержадміністрації, що є порушення чинного законодавства, адже таке рішення має право приймати лише районна рада з урахуванням громадської думки. Натомість у департаменті освіти пояснюють: питання закриття цієї школи обговорюється давно і був ряд об’єктивних причин для її закриття. До того ж процедура закриття пройшла законно.

Представники школи та громади с. Хмельового Маловисківського району знову підняли питання закриття школи І-ІІ ст. учора, 27 жовтня, під час прес-конференції у Кропивницькому. Їхній юрист заявив, що готові оскражувати рішення місцевої влади в суді.

b7QIKWBpI38

Попередили чи не попередили?

За словами в.о. директора Хмелівської ЗОШ I-II ступенів  Анни Бур’ян, діти та батьки не були проінформовані завчасно:

“Коли ми прийшли до школи готуватись до першого дзвоника, побачили напис, що з 1 вересня школа не працює”.

У коментарі Перші електронній директор департаменту освіти Володимир Таборанський пояснив, що це рішення не було спонтанним. Уже не перший рік йде мова про закриття цієї школи через порушення, зокрема, санітарного стану приміщення:

таборанський“До початку опалювального сезону ця школа не мала акту готовності до навчального року, зокрема, був відсутній акт готовності теплового господарства. Але питання було в тому, що немає котла (він згорів) і не було перспектив його заміни. Не маючи дозволів, голова райдержадміністрації прийняв рішення про призупинення навчально-виховного процесу в закладі, оскільки ні СЕС, ні пожежники не підписали акту готовності до нового навчального року. А впускати дітей в приміщення – відповідальність місцевої влади. І якби щось сталося – це була би відповідальність голови РДА, – розповідає Вододимир Таборанський і додає, – Це рішення, дійсно, було прийняте райдержадміністрацією без особливої інформаційно-роз’яснювальної роботи. Значний мінус, але так відбулося. Проте те, що школа може бути об’єднана з іншою уже велися дискусії протягом останніх років трьох, і люди про це знали”.

Поки школу готують – діти навчаються в інших закладах

Громада села виявила спротив, перекривши трасу «Кропивницький-Умань». До даної мирної акції долучилися представники місцевої та обласної рад. Згодом було кілька засідань на різних рівнях з цього приводу: вирішено школі призначити в.о. керівника, який мав підготувати всі необхідні умови до навчання. Адже на той момент директор школи і значна частина вчителів перейшли працювати у велику школу І-ІІІ ст. у цьому ж селі.

“Під час цієї мирної акції були присутні районне керівництво, директор департаменту. Було заключено угоду із представниками громади, батьківського та вчительського колективів і керівництва району й області. У ній було зазначено, що при ліквідації певних недоліків, на які спиралася районна влада, школа почне працювати”, –  розповідає  в. о. директора школи Анна Бур’ян.

47632ea8f88298851392599572687657
Фото gre4ka.info

Спільними силами батьківського об’єднання протягом 2-х тижнів ліквідовувалися недоліки школи. У цей час діти тимчасово навчалися у Новопавлівській, Смолінській та іншій Хмелівській школі. За словами директора департаменту, ніхто з дітей, з якими він спілкувався не казав про невдоволеність новою школою. Тим паче школярам організували автобус від колишнього закладу до їхньої нової школи І-ІІІ ст. Відстань між цими закладами – близько 3 км.

Рішення про приєднання все-таки було прийнято райрадою

Потім, 21 вересня 2016 року, було скликано сесію районної ради, яка прийняла рішення про створення навчально-виховного об’єднання на базі Хмелівської школи І-ІІІ ст (як опорної), приєднання до неї Хмелівської школи І-ІІ ст, філією сюди входить Новопавлівська школа.

“Мережа навчальних закладів відповідно до чинного законодавства є компетенцією органу місцевого самоврядування. У даному випадку районної ради. Тому саме депутати районної ради вирішують, скільки повинно бути навчальних закладів, щоб задовольнити освітні потреби громади, яка проживає в районі”, – пояснює Володимир Таборанський.

Представники школи апелюють до того, що їхню школу закрила РДА. Проте директор департаменту пояснив, що голова РДА просто не допустив дітей до навчання через непідписаний акт готовності, а рішення про приєднання школи було прийнято саме під час сесії райради.

Школа не хоче закриватися

Представники школи кажуть, що їхня школа повинна працювати і процедура її приєднання проходила незаконно. Тож готові вирішувати справу через суд.

Голова ГО “Українська правозахисна агенція” Павло Дейнеко, який представляє інтереси школи, пояснив, чому вони вважають рішення незаконним:

“Певна річ, що не було підстав для закриття школи, про що вже казала пані Анна. Відповідно до методичних рекомендацій щодо складення освітніх планів закриттям шкіл та реорганізацією передують громадські обговорення. Крім того, школу не можна закривати під час навчального року. Українське законодавство заперечує винятки. Рішення про закриття Хмелівської школи фактично було прийнято 21 вересня, чим припинено процес навчання”.

Юрист заявив про те, що вони готові подавати адміністративний позов до суду.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар