Коли вся надія на ДВС

Державна виконавча служба, або скорочено – ДВС… Не секрет, що для чималої кількості українців ця абревіатура навіює якийсь підсвідомий страх, навіть більший, ніж при слові «міліція». Адже, якщо дії міліції ще якось можна оскаржувати та позиватись, то ДВС сама виконує судові рішення в частині відбирання чогось – чи то телевізора, чи то автівки, чи то, взагалі, житла… У Світловодську й районі цим грізним органом керує миловидна пані Анна Коваленко. З нею-то ми й поспілкувалися на предмет «страшної планиди» ДВС.

– Знаєте, – розпочала вона, – практика моєї роботи в органах Державної виконавчої служби дозволяє стверджувати, що значна частина громадян безвідповідально ставиться до своїх обов’язків та зобов’язань. Може у нас ментальність така, але чимало людей не поспішають повертати борги, бо тішать себе думкою, що якось воно минеться, забудеться. Це – по-перше. А по-друге, спробуйте подивитись на питання очима тієї людини, не яка винна, а якій винні. Яка, по доброті душевній дає ближньому своєму, що потрапив у нужду та скруту, чималеньку суму у борг. Допомогло – людина виплуталась із кризи, а борг повертати й не думає. Коли їй треба було – такою безпорадною, такою сльозливою була. А час минає – і дзвінки-нагадування ігнорує, і зустрічей із своїм кредитором уникає. А то й взагалі – заявляє, що нічого йому не винна й відверто погрожує: мовляв, ще раз сунешся – побачиш, що буде. До цієї категорії покривджених належать і жінки, які роками чекають на аліменти від свої колишніх благовірних. І як тоді цим людям повернути втрачене або те, що їм законно належить? Не до кримінальників же звертатися – це і протизаконно, бо постраждалий ризикує помінятися місцями із винуватцем, і заплатити чимало доведеться за бандитські «послуги».

– І тут ДВС – єдиний захисник і порадник…

– Ну, не зовсім так. Наша служба у цьому ланцюжку, можна сказати, остання інстанція. Спочатку постраждалий через свою доброту громадянин (позичальник) має звернутися до суду. Звісно, якщо у нього є відповідна розписка про те, що такий-то громадянин бере у нього гроші у борг, які обіцяє повернути у визначений термін. І навіть після того, як суд виносить рішення щодо повернення боргу, у боржника є чимало часу виконати його і без нас. Коли і це не розбудило його совість – справа передається до ДВС, яка, замітьте, також дає сім днів аби він самостійно виконав судове рішення…

– А коли і сім днів минає – приходите ви, ламаєте двері і забираєте все цінне, що є у помешканні.

– Наші державні виконавці – в основному, жіночої статі, якій, як відомо, не личить виламувати двері і виносити меблі (посміхається). Саме вони приходять нагадати боржникові, що його справа вже у впроваджені виконавчої служби і що далі зволікати нікуди – собі дорожче буде. Коли і це не допомагає (боржник або двері не відчиняє, або відчиняє, але лиш для того, щоб нагрубити чи послати виконавця подалі) – складається відповідний акт і суд на його підставі виносить постанову, яка дозволяє увійти до помешкання примусово і, навіть, за відсутності господаря. Ось тут нам на допомогу приходять кремезні правоохоронці, відповідно екіпіровані. І якщо сума боргу сукупно перевищує 10 тисяч гривень (сюди ж додайте ще 10% від суми боргу – стягнення виконавчих зборів) – у ДВС є всі підстави звертати увагу не лише на рухоме майно, а на нерухоме. Причому, за будь-якої пори року.

– Як!? Наскільки відомо, взимку примусово не виселяють.

– Тепер виселяють. Не так давно були внесені законодавчі зміні, які дозволяють це робити.

– Зараз боржник хитрющий пішов. Сам живе, як сир у маслі, а все цінне, що у нього є, записано на інших осіб. Приходите ви до такого, а у нього у власності – труси діряві та капці зношені.

– Дійсно, подібні випадки – не рідкість. Але у цієї хитрощі є зворотній бік. Варто усвідомити, що на такі справи строк давності не розповсюджується – вони можуть тягнутися роками. Наприклад, до виходу боржника на пенсію – старі борги обов’язково спливуть. І все одно будуть стягнені. І таких прикладів – безліч.

– І останнє, яка категорія боржників, з якою ДВС має справу, найбільш поширена у Світловодську?

– Як і в Україні в цілому, так і Світловодську найбільшою армією боржників є громадяни, які заборгували за комунальні послуги. У свою чергу, серед комунальних підприємств, їх найбільше у «Світловодськпобуту». Скоріш за все це пов’язано з тим, що опалення – не електроенергія або газ – його не вимкнеш простим вимкненням рубильника або заглушкою, встановленою у трубу. Чим не оминають користатися недобросовісні споживачі. Так чи інакше, лише за минулий рік підлягало виконанню 652 впровадження на позивні вимоги теплопостачальників на загальну суму два мільйона 238 тисяч гривень. Значна їх частина нашою службою була виконана. Щоправда, без примусових виселень боржників торік обійшлося. Як буде цьогоріч – час покаже. Тому, гадаю, тут не варто ризикувати.

Віталій Асауленко, спеціально для Першої електронної

Поширити:

Залишити коментар:

коментар