На Кіровоградщині райрада хоче обмежити права депутатів

На сайті Добровеличківської райради опубліковано проект рішення про «Про внесення змін до Регламенту Добровеличківської районної ради сьомого скликання». Сесія Добровеличківської райради, на якій мають погодити даний регламент, відбудеться 19 серпня.

Зокрема, у проекті рішення говориться:

-присутні на пленарному засіданні ради громадяни України зобов’язані: дотримуватись Закону України «Про правила етичної поведінки»; дотримуватись встановлені Регламентом ради порядок та вимоги стосовно поведінки та виступів; не перешкоджати викладенню або сприйняттю виступу (вигуками, оплесками, звуковими пристроями, вставанням, розмовами по мобільному телефону тощо);

-публічні заяви депутата, що містять інформацію про діяльність інших депутатів ради та діяльності ради повинні погоджуватися із постійною комісією районної ради з питань забезпечення законності і правопорядку, прав, свобод і законних інтересів громадян, діяльності ради, депутатської етики, регламенту, запобігання корупції, діяльності партій, рухів, об’єднань громадян».

«Тобто, якщо депутат коментує, дає інтерв’ю, робить заяву та інше, то він має свої думки звірити – погодити з депутатською комісією і тільки після того здійснювати свої повноваження? Здається мені, що це якась криза самоврядування. Навіщо придумувати регламент, який перешкоджає реалізації депутатських повноважень?», – говорить громадська діячка Кропивницького Ірина Малик.

Голова Асоціації Політичних Наук Дмитро Сінченко переконаний, що даний проект, у разі його прийняття, можна буде оскаржити у судовому порядку.

«Ряд положень – юридично нікчемні. Їх неможливо буде реалізувати на практиці, оскільки незрозуміло, яким чином автори збираються визначати достовірність тих чи інших фактів? Як це виглядатиме? Механізм не прописаний, а отже він буде суб’єктивним. Ряд положень суперечать Законам України. Наприклад, невідомо, яким ЗУ передбачено, що депутата можна видаляти із залу, – говорить Дмитро Сінченко. – Очевидно, керівництво ради вирішило зробити спробу залякати своїх депутатів. Проте ця спроба якась недолуга. Ніякий регламент не скасує Законів України. А якщо керівництво, порушуючи ЗУ намагається реалізувати ці положення – депутати мають повне право викликати поліцію і скласти протоколи або писати заяви про вчинення злочину. У разі прийняття документа у такому вигляді, його можна буде оскаржити і скасувати в судовому порядку».

Юрист Володимир Кудря говорить, що запропоновані зміни до регламенту Добровеличківської райради не відповідають чинному законодавству України.

«Частина запропонованих змін до регламенту Добровеличківської районної ради, а саме доповнення ст. 14, 15 носить дискримінаційний характер та не відповідає Конституції України і Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”. Так, наприклад, у проекті змін до регламенту говориться, якщо депутат, виступаючи у ЗМІ, на прес-конференціях, мітингах, з будь-якими публічними заявами, піддає критиці діяльність державних органів та органів місцевого самоврядування, підприємств установ та організацій та їх посадових осіб, депутатів ради і громадян, він повинен використовувати тільки достовірні, перевірені факти.

Це грубе порушення міжнародних і українських нормативних документів,  серед яких «Загальна декларація прав людини» (ст. 19), «Конвенція про захист прав людини і основних свобод» (ст. 10) і Конституція України, ст. 34 якої стверджує, що кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб і на свій вибір. А також обмеження прав депутатів місцевої ради, передбачених ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”. Так само, як і необхідність погодження депутатом з депутатською комісією своїх виступів щодо діяльності ради чи депутатів можна називати введенням елементу цензури, що прямо заборонено ст. 15 Конституції України. Незрозумілим є і те, хто і за якими критеріями, передбаченими українським законодавством, визначатиме, хто і як порушив регламент і яку міру відповідальності має понести», – говорить Кудря.

Першій електронній газеті не вдалося вийти зв’язок з головою Добровеличківської райради Людмилою Корнієнко. Але ми готові надати Людмилі Броніславівні можливість висловити свою позицію щодо змін, які пропонуються внести у регламент, на сторінках видання.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар