15% за 15 років: скільки ОСББ створено на Кіровоградщині?

Процес створення ОСББ у Кіровограді набирає обертів. Рушійною силою став Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирних будинках». Згідно до цього закону,  який вступив у силу 1 липня поточного року, здійснювати управління будинком будуть тепер не ЖЕО, а самі мешканці багатоповерхівок. 

У Законі № 2866-111 прописано три способи управління житловим фондом:

1. Створення ОСББ;

2. Мешканці обирають на загальних зборах відповідальну особу, яка буде представляти інтереси мешканців цього будинку і підписувати відповідні угоди між організаціями, які надають послуги;

3. Визначення управителя або підрядної організації, яка надаватиме послуги. Після цього мешканці визначають граничний тариф, який вони готові сплачувати цій організації. Потім підписується угода між представником цього будинку, чи управителем і тим, хто надаватиме послуги. Якщо мешканці до 1 липня 2016 року не обрали самостійно особу, яка представлятиме їх інтереси, то міські органи самоврядування на конкурсних засадах мають визначити управителя чи управляючу фірму будинком.

Читайте такожОСББ у Кіровограді: що чекає на жителів багатоповерхівок після 1 липня

За інформацією наданою Департаментом ЖКГ Кіровоградської ОДА у відповідь на інформаційний запит Першої електронної газети, станом на 1 липня поточного року на Кіровоградщині створено 255 ОСББ, до яких входять 282 будинки. Статистична інформація за районами області представлена у діаграмі нижче.

Кількість об'єднань і будинків

Як видно з діаграми, у деяких районах Кіровоградщини, а саме у Бобринецькому, Вільшанському, Маловисківському, Новомиргородському, Новоукраїнському, Онуфріївському, Олександрівському та Благовіщенському, з моменту оприлюднення Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків»№ 2866-111 (29.11.2001 р.), ще не створено жодного ОСББ.

Читайте такожЖитлове самоврядування у дії: скільки активних ОСББ на Кіровоградщині?

Згідно до отриманої інформації, у Департаменті ЖКГ Кіровоградської ОДА було укладено рейтинг за районами, щодо кількості створених ОСББ відносно до кількості будинків у місті чи районі і кількості можливих ОСББ у них.

Рейтинг за районами

Зважаючи на кількість створених ОСББ у містах та районах області, виведено орієнтовний відсоток створення об’єднань, щодо стовідсоткової кількості доцільних ОСББ у тому чи іншому районі.

Орієнтовний відсоток створення

Читайте такожЯк створити ОСББ у Кіровограді

Аналізуючи отриману інформацію, Перша електронна, підготувала інфографіку щодо наслідків 15-річного процесу створення ОСББ у Кіровоградській області.

Статистика разом

Таким чином, відсоток створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків на Кіровоградщині нині сягає позначки лише у 14,2 %.

Якщо ви маєте питання, щодо створення ОСББ у вашому будинку, Департамент ЖКГ Кіровоградської міської ради запрошує вас щосереди з 8.30 до 12.30 до каб. 223 та 224 міськради, де проводиться консультування по створенню ОСББ у Кіровограді.

Катерина, Білоконь, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар