Навіщо “знищувати” пологовий будинок №2 у Кіровограді?

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Реорганізація чи замасковане знищення? Сучасний медцентр чи зменшення кількості ліжок? Медицина нового рівня чи десятки звільнених лікарів? Сьогодні, 26 травня, кіровоградські медики та чиновники черговий раз обговорювали об’єднання двох медзакладів шляхом приєднання пологового будинку №2 до будинку №1.

Кілька тижнів тому відбулися збори трудового колективу Кіровоградського пологового будинку №2 ім. Святої Анни за участі депутатів. Сьогодні ж на відкрите засідання були запрошені провідні фахівці перинатальної медицини Кіровоградської області. Усі, крім головного лікаря пологового будинку №2, в один голос заявляють, що оптимізація необхідна у Кіровограді.

Нагадаємо, у зв’язку зі скорочення кількості лікарняних ліжок у обох лікарнях, може виникнути проблема незаповненості обох приміщень: “На сьогодні ми маємо два пологових будинки, які мають максимально оптимізований ліжковий фонд: у першому – 110 ліжко-місць, у другому – 90. В умовах необхідності приведення ліжкового фонду до нормативів, маючи перевищення кількості нормативів гінекологічних та пологових ліжко-місць, ми повинні скоротити ще 45 ліжок гінекологічного профілю та 45 – пологового. У разі об’єднання – створюється потужний заклад на 160 ліжок, будуть функціонувати відділення патології, гінекологічне, операційне, пологове. Також це дасть можливість відкрити реанімаційне відділення”, – на одній із прес-конференцій зазначила начальник управління охорони здоров’я Кіровоградської міськради Оксана Макарук.

У приміщення пологового будинку №2 планують створити амбулаторію денного відвідування  для людей з нирковою недостатністю та перенести дитячу  міську поліклініку.

Пологові будинки за рівнями – навіщо потрібна реорганізація

До уже відомих аргументів на користь оптимізації пологових будинків Кіровограда додався ще один: місту (і області зокрема) необхідний пологовий будинок ІІ рівня. Разом із статусом пологовий будинок отримає додаткове фінансування.

А тепер детальніше про рівні…

Пологові будинки в Україні ділять на три рівні. До І відносять пологові відділення центральних районних лікарень, ІІ – у Кіровоградській області наразі упорядковується (тому пологові будинки віднесені до цієї категорії умовно), ІІІ – єдиний перинатаньний центр, який 2012 року був відкритий на базі Кіровоградської обласної лікарні.  За інформацією департаменту охорони здоров’я максимально високий рівень смертності – у закладах І рівня.

На основі об’єднання двох пологових будинків І рівня хочуть створити центр ІІ рівня. Незважаючи на існування перинатального центру ІІІ рівня, ланка на рівень нижче вкрай необхідна – саме на цьому наголошує головний акушер-гінеколог області Наталія Журжер. Оскільки, за словами лікаря, їй доводиться переводити майбутніх мам із районів до Кіровограда – у такі самі центри І рівня. Хоч матеріальна база пологових будинків №1 і №2 така ж, як і у ЦРЛ.

“Ці заклади знаходяться на території Кіровограда. Тож у випадку ускладнення, пацієнтка за 15 хв. транспортується до обласної лікарні”, – зазначила Наталія Журжер.

Серед двох кіровоградських медзакладів після моніторингу комплектації закладів, як базовий було обрано саме пологовий будинок №2. Інформацію збирав департамент охорони здоров’я за дорученням МОЗу. Конкретно моніторингом медзакладів Кіровограда займалося управління охорони здоров’я міськради. Саме на основі цього моніторингу міським головою було надіслано до департаменту лист із рекомендацією об’єднувати медзаклади на базі пологового будинку №1.

Управління, департамент, головний акушер-гінеколог області щосили аргументують необхідність оптимізації пологових будинків Кіровограда. Обіцяють не звільняти працівників і облаштувати кращі умови праці та лікування.

Проте працівники пологового будинку №2 не вірять таким обіцянкам. Про це говорив під час зустрічі сьогодні головний лікар пологового будинку №2 Володимир Капко, наголосивши на тому, що звільнень не уникнути, що б там хто не говорив. Також Володимир Капко зазначив, що будинок ім. Св. Анни займається не лише пологами, а й  наданням гінекологічних послуг жінкам та підліткам. Трудовий колектив стукає у різні двері, щоб звернути увагу громадськості на те, що під виглядом “реорганізації” їх намагаються просто закрити, а лікарів – залишити без роботи (у редакції Першої електронної нещодавно надійшов лист від трудового колективу пологово будинку №2, де лікарі аргументовано пояснюють, чому не вірять у легенди оптимізації. Також було створено електронну петицію на підтримку збереження пологового будинку).

Бути чи не бути новому пологовому будинку ІІ рівня у Кіровограді буде вирішувати міськрада. Звісно, за рекомендацію відповідної комісії, яка огляне приміщення обох пологових будинків та дослідить матеріально-технічну базу медзакладів.

Баталія не завершена. Далі буде…

Ольга Ткаченко, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар