Піст закінчився. Закортіло м’яса

Різдвяний піст закінчився. Не гріх потішити свої смакові рецептори чимось смачненьким. І, зокрема, найбільш «крамольним» під час посту – м’ясом. Тим більше, що попри різні там вегетаріанські переконання, м’ясо є цінним харчовим продуктом. І корисним, стверджують дієтологи, наїдком.

Але як вживати його з найбільшою користю для організму? Тим більше, що яловичина, курятина, свинина тощо хоч і об’єднані спільною назвою – м’ясо – між ними існують деякі відмінності.

Про це ми й поговорили з лікарем-терапевтом Світловодської ЦРЛ Світланою Даценко. Але спершу, про те, як правильно вибрати м’ясо до столу – з начальником управління ветеринарної медицини у Світловодську Юрієм Кондратюком.

– Пане Юрію, у м’ясних рядах на наших ринках одні м’ясники, рекламуючи свій товар, запевняють, що у них він найсвіжіший, мов, у них парне м’ясо. А інші кажуть, що парне м’ясо заборонено до реалізації ветслужбами. Тож, хто з них має рацію?

– Давайте спочатку визначимось, що називається парним м’ясом. Це м’ясо, якому після забою не більше шести годин. За такий незначний час воно аж ніяк не може потрапити на ринок. Звісно, якщо це ринок не стихійний, де не дотримуються жодних санітарних вимог і правил і продукти реалізовуються без висновків ветеринарних та санітарних служб. А на узаконених ринках м’ясо з’являється не раніше доби після забою. Адже, згідно із відповідними нормами, саме стільки часу має пройти. Таке м’ясо називається визрілим. А це м’ясо за своїми поживними властивостями абсолютно не гірше м’яса парного.

– Отже, парного м’яса на «законному» базарі не купити?

– Звісно. Скоріш за все вам пропонують там м’ясо добової давності. Але нічого страшного – таке м’ясо не піддавалося заморожуванню…

– А якщо піддавалось, то це ще гірше?

– І від заморожування воно не стає гіршим. Просто, у таких випадках ви не знаєте: один раз воно заморожувалось, чи декілька. Якщо декілька – існує загроза проникнення у м’ясо небажаних мікроорганізмів під час його відтаювання. Щоб дінатися, один раз чи декілька м’ясо заморожувалось – придивіться: сніжинки на м’ясі є свідченням його неодноразового заморожування і розморожування.

– Але повернімося до ринків – там м’ясо, наче живе. Як за кольором розрізнити його свіжість?

– Слід запам’ятати, що кольори свіжих яловичини та свинини – а вони найчастіше реалізуються на так званих колгоспних ринках – мають специфічну відмінність. Колір свіжої свинини – від червоного до темно-бордового. Свіжа ж яловичина має яскравий червоний колір. Що ж до курятини, то її «здоровий» колір – блідо-рожевий, а жир – світло-жовтий. Але є одна спільна ознака, що майже стовідсотково доводить свіжість м’яса – це його пружність… Натисніть на нього пальцем: якщо ямка зникає за лічені секунди – перед вами свіжий продукт. Якщо ні – йдіть далі. Іще, щоб я хотів підкреслити: ніколи не стидайтеся цікавитися у продавця сертифікатом на продукцію, що ним реалізується. А коли вибираєте яловичину або свинину, придивіться: чи стоїть на тушці печатка ветеринарної служби.

– Це на базарах м’ясо можна пальцем тицяти. А у магазинах не поштрикаєш – воно за скляним прилавком. А там таке хитре підсвічування, що й тухлятина апетитно виглядає…

– Тут ви вправі попросити продавця дістати продукт, що вас зацікавив, і розгледіти його у денному світлі. Якщо його кольори не змінилися – купуйте. Але, все таки, не забудьте попросити чек. Між іншим, його ви маєте право вимагати і санкціонованих ринках… Річ у тім, що існує чимало способів «омолодження» простроченого м’яса. Наприклад – його оброблення у хлорному та марганцевому розчинах: і запах несвіжий відбиває, і колір товарний надає. Тому детально «вивчити» м’ясо стає можливим лише у домашніх умовах. Найпростіший спосіб: розпечіть на вогні голку (або виделку) і встроміть у тушку, навіть, якщо вона заморожена. Потримайте так кілька секунд, потім витягніть і понюхайте кінчик: якщо запахло таким собі шашличком – м’ясо свіже. Якщо потягло смородом – несіть його туди, де купували. І товарний чек буде вам у нагоді.

Що до чого пасує…

Отже, ви принесли додому вподобаний і за всіма ознаками свіжий шматок м’яса. Та це ще не означає, що приготовлена з нього страва буде поживна і корисна для вашого організму. Річ у тім, зазначає терапевт Світлана Даценко, що м’ясо, як відомо, білковий продукт. Найбільше його у курятині і яловичині. Значний вміст у м’ясі вітамінів групи «В». А ще – фосфору та заліза. Щодо останнього… Найбільше його у яловичині. А воно (залізо), за словами пані Даценко, найкраще засвоюється організмом у поєднанні з продуктами, багатими на вміст вітаміну С. Наприклад, із квашеною капустою або ківі. Корисно поєднувати яловичину й курятину із сирими або тушкованими овочами. (Подібні гарніри гастроентеролог рекомендує і для свинини). А от каші, застерігає лікар, спожиті разом з м’ясом, завдадуть організмові тільки шкоду.

«Такі вкрай корисні речовини, які містяться у кашах, попросту заблокують засвоєння організмом м’ясного білка. І він залишиться гнити у кишковому тракті, отруюючи увесь організм», – застерігає Даценко. А от з чим вона не рекомендує поєднувати будь-яке м’ясо, так це із картоплею, особливо – зі смаженою. Таке поєднання вона порівнює з прямим ударом боксера-важковаговика у печінку.

Мало того, що в процесі смаження утворюються канцерогенні речовини – вживання такого м’яса призводить до мутації клітин вашого організму. До того ж смажене м’ясо погано перетравлюється. Воно залишається у кишковому тракті, що нерідко є причиною раку товстої кишки. Найбільше це стосується такої апетитної курячої скоринки – це справжнє вмістилище токсичних речовин і холестерину.

А може – від біди подалі – відмовитися від м’яса взагалі? Адже, білок, за який цінується м’ясо, є і в рослинних продуктах…

«Дійсно, його чимало, зокрема, у бобових. Але дієтологи погоджуються з тим, що рослинного білка явно недостатньо для повноцінного харчування. Наприклад, добова його норма для організму міститься у 120-200 грамах м’яса. Або – у кілограмі овочів. Не думаю, що з’їдати щодня таку вагу буде для організму корисним», – пояснює фахівець.

Тому Світлана Даценко радить, дотримуючись вищезазначеного поєднання з іншими харчами, у день споживати м’яса: дітям до 5 років – до 100 грам; підліткам – 140-150 грам. Дорослим людям, в залежності від фізичних навантажень – від 120 до 220 грам. Людям похилого віку рекомендується перейти на підліткові норми споживання. А тим, кому за 70 років – на дитячі норми.

«І не треба забувати, що м’ясо з пательні шкідливе для будь-якого віку. Якщо вже кортить смаженого – краще зробити шашлик. А найкорисніше м’ясо варене або приготовлене на пару», – підсумувала лікар-гастроентеролог.

Віталій Асауленко, спеціально для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар