Що потрібно кіровоградцям: парк чи великий смітник?

Уже більше 20-ти років парк Пушкіна у Кіровограді, колись популярне місце відпочинку, є об’єктом зовсім іншого «цільового призначення». Зелений куточок якимось дивом оминав увагу господарників із міської влади. Дивно, бо зробити щось привабливе практично у центрі міста, не багатого на «діснейленди», «поляни казок» тощо — сам Бог і логіка веліли.

Однак часто логіка керівництва міста (йдеться не про конкретні каденції, а взагалі) зрозуміла лише їй самій. Один із залізобетонних аргументів – брак коштів. Проте спроба вирішити проблему за чужий кошт була. Однак невдала: орендар нічого не зробив, а парк і далі продовжував заживати слави смітника, який щороку героїчними зусиллями чистили на весняних суботниках. Договір оренди розірвали цього року…

Чергова спроба міської влади відбулася цього тижня. Депутати міськради дали дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення цієї земельної ділянки по проспекту Винниченка ТОВ «Футбольний клуб «Зірка».

У той самий день на одному із місцевих сайтів з’явилася новинка із категоричним висновком: громада міста втратила парк. Читати такі матеріали на заангажованому сайті, близькому до віднедавна «опозиціонера», не дивно. Подив викликає інше — відсутність логіки і наявність подвійних підходів до однакових речей.

За висновками сайту, оренда парку Пушкіна — це погано. Але як тоді ставитися до оренди Дендропарку? Можливо, автор настільки в темі і знає, що цей парк в оренді давно, тож втрачений для громади настільки давно, що і згадувати про це немає сенсу?

А, може, нинішні керівники Дендропарку бояться конкуренції? Адже його аналог у центрі міста вірогідно відтягне значну частину потенційних відвідувачів із прилеглих районів, яким не дуже зручно добиратися до Дендропарку. Але конкуренція є конкуренція — вона покращує рівень обслуговування.

Ми поцікавилися думкою представників «базового рівня» – жителів прилеглих вулиць.

— Знаєте, — поділилася Валентина Семенівна із Ковалівки, — якщо із парку зроблять «лялю» — я однозначно буду сюди ходити із онукою. Я вже й не пригадаю, коли востаннє навідувалася туди. Та й смислу немає там гуляти – ні лавок, ні гойдалок нормальних…

— Ми з подружкою, — розповіла учениця 4-ої школи (сусідка парку Пушкіна) Карина, — ходимо до ДЮЦУ (поруч зі школою). Було б чудово, якби заняття проводили і в парку. Ми живемо недалеко від нього, але батьки нам навіть забороняють там гратися, бо там можна натрапити на поганий людей, бомжів.

— Мені, зрештою, байдуже, хто його зробить нормальним, — вважає житель багатоповерхівки по проспекту Винниченка Віталій, — чи місто, чи приватник. Аби просто там не було отої руїни. Навіть атракціонів не треба – хоча б просто доглянутий парк.

Логікою рішення міськради поцікавилися і в безпосередніх учасників його прийняття.

Депутат міськради Олександр Горбунов:

— Кіровоградці це місце ще називають Козацьким островом. І там ми не раз проводили свято Покрови та інші заходи. Мене завжди обурювало, що цей куточок практично у центрі міста завжди захаращений. Він навіює якесь відчуття самотності і забутості, враховуючи ще й сусідство з так званим, «Колізеєм» – недобудованим корпусом ДЮЦу. Сумна картина.

Тож якщо у когось з’явилось бажання і можливості навести там лад, чому б це не дати зробити. Навпаки – слід подякувати за те, що люди готові взяти на себе комерційні ризики та благоустрій зеленої зони. І, наскільки мені відомо, за проектом не планується будівництво капітальних споруд. А те що кажуть, що громада втратила парк… Та не втратила. Адже мова йде про оренду в цілях упорядкування.

Міський голова Олександр Саінсус:

— Є розроблений проект благоустрою парку. Його ескізи вже готові. Ви ж знаєте, скільки він не існував, там майже ніколи не було ладу. Раніше були намагання це зробити. Але, як бачимо, цього не відбулося. А зараз є реальний інвестор, який пропонує вкласти в нього гроші і навести там порядок. Тому ми й прийняли це рішення — надати йому таку можливість. Чому ні? Адже чи то ми викроюватимемо із бюджету гроші на його впорядкування, чи інвестор, що знімає для нас цю проблему?

А з приводу «втрати» скажу, що це — лише оренда. І якщо інвестор не виконуватиме угоди, ми змінимо своє рішення.

Про те, як саме і що планують зробити в парку, Перша електронна розповість у наступному матеріалі.

Сьогодні парк має такий вигляд:

[nggallery id=85]

Сергій Гармаш

Поширити:

Залишити коментар:

коментар