Стихійна торгівля в Кіровограді: боротьба за здоров’я і законність (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Проблема стихійної торгівлі існує у всіх містах та районах Кіровоградської області. Але особливих масштабів вона набрала саме в Кіровограді. У жодній європейській країні не побачимо вуличних продавців харчовими продуктами на тротуарах чи в інших не облаштованих для цього місцях. Проте на вулицях наших міст, у дворах, під’їздах та в інших невстановлених місцях розгорнулася ціла мережа несанкціонованої торгівлі м’ясними і молочними продуктами, рибою, овочами.

Торгівля цими продуктами проводиться з грубими порушеннями вимог діючого санітарного законодавства, а саме: відсутні умови щодо зберігання та реалізації продукції, працюючі не проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди та не мають особових медичних книжок, відсутні умови для дотримання особистої гігієни, відсутні документи, які свідчать про безпеку та якість продуктів.

Не зважаючи на те, що придбані з рук продукти харчування не відповідають санітарним нормам, люди часто ігнорують ці застереження, вважаючи, що такі продукти дешевші і свіжіші.

Стихійна торгівля несе потенційну небезпеку для споживача – отруєння, кишкові хвороби, а то й навіть смерть. Адже продукти, які безконтрольно реалізують несумлінні особи з рук, не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином.

Краще всього купувати продукти харчування в офіційній торгівельній мережі. Це може гарантувати безпеку та якість харчових продуктів, а також надасть можливість у разі виникнення будь-яких негараздів подати у судові органи позов на відшкодування завданих збитків або шкоди здоров’ю.

Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім агропродовольчих магазинів – це ринок. Саме там знаходиться державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов′язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання.

А незаконну «стихійну» торгівлю ніхто не контролює, якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють, а самі продавці працюють з грубим порушенням санітарно-гігієнічних правил.

молокоЯкщо, наприклад, взяти молоко та молочні продукти, то продавці повинні щодня надавати їх на перевірку. І при цьому власник корови повинен мати ветеринарну довідку про стан здоров’я тварини, від якої отримано молоко і де вказано, чи досліджувалась вона на мастит, лейкоз та бруцельоз – хвороби, які можуть передаватись і людям. Якщо це реалізатор, то в нього має бути санітарна книжка із записами про обов’язкові медичні огляди. Також не можна купувати  молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і не завжди мають відоме походження – іноді пляшки  збирають на смітниках.

Такі вимоги до торгівлі даними продуктами пов’язані з їх небезпечністю для здоров’я у випадку неналежного зберігання цього товару, отримання молока від хворої худоби, купування його у нездорового продавця….

Сьогодні на території області функціонують 39 агропродовольчих ринки, на яких реалізують продукцію тваринного і рослинного походження. Державний ветеринарно-санітарний контроль здійснюють 37 державних лабораторій. Адміністрація ринку не має права надавати місця на торгівлю без висновків лабораторії, а фахівець лабораторії у своє чергу відповідає за якість продукції, що пройшла експертизу.

лабораторія експертизаЦього року державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи районів та міст області проведено більше 662 тисяч експертиз та понад 1 мільйон досліджень продукції тваринного і рослинного походження. За результатами проведення ветсанекспертизи не допущено до реалізації 83 кілограми субпродуктів великої рогатої худоби та 800 кілограм субпродуктів свиней, які були направлені на утилізацію.

Не допущено також до реалізації більше тонни молокопродуктів, понад 100 кілограм риби та майже 3 тонни овочів та фруктів. Таким чином, за порушення ветеринарно-санітарних правил торгівлі на ринках області завідуючими державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи притягнуто до адміністративної відповідальності 485 осіб на суму 27150 гривень.

Необхідно не забувати про ще одну проблему, яку несе в собі стихійна торгівля – це небезпека розповсюдження африканської чуми свиней, яка останнім часом реєструється в сусідніх областях. Адже м′ясна продукція, яка реалізується на стихійних ринках знаходиться поза межами ветеринарно-санітарного контролю, і купуючи м′ясо невідомого походження, яке, можливо вивезене спритними ділками з неблагополучних по африканській чумі пунктів несвідомі громадяни будуть лише сприяти її розповсюдженні по області.

Читайте також: Що варто знати про Африканську чуму свиней?

Найефективніший спосіб боротьби зі стихійною торгівлею – не купувати продукти харчування у невстановлених місцях, тоді зникнуть і стихійні ринки.

Нагадаємо, що торгівля з рук у невстановлених місцях являється правопорушенням, за яке відповідно до статті 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення реалізаторів продуктів харчування карають штрафом від 17 до 119 гривень з конфіскацією товару або без неї.

А тому ще раз звертаємось до всіх громадян: краще всього купувати продукти харчування в офіційних магазинах і ринках. Це може гарантувати безпеку та якість харчових продуктів, а також надасть можливість у разі виникнення будь-яких негараздів подати у судові органи позов на відшкодування завданих збитків або шкоди здоров’ю.

Начальник ГУ ветеринарної медицини в Кіровоградській області Федір Першегуба  

Поширити:

Залишити коментар:

коментар