Засновником американської НХЛ і НБА був уродженець Кіровограда (ФОТО)

За підсумками чемпіонату НБА щороку присуджуються індивідуальні нагороди. Найпрестижнішою з них є приз найціннішому гравцеві. Називається цей приз «Моріс Подолофф трофі». Однак мало хто знає, що Моріс Подолофф, на честь якого названо нагороду, народився в Україні.

Майбутній засновник НБА Моріс Подолофф народився в Єлисаветграді (нині – Кіровоград) у серпні 1890 року. Через кілька років батьки Моріса емігрували до США. 1915 року хлопець закінчив Єльський університет і здобув юридичну освіту. Згодом Моріс долучився до сімейного бізнесу, пов’язаного з нерухомістю. До цього часу фірмі «Подолофф і сини» належали 22 об’єкти в Нью-Хейвені, серед яких була і стара ковзанка. Реконструювавши її, Моріс спершу здав ковзанку в оренду на сім років хокейній команді Єльського університету, а потім вирішив організувати власну професійну команду, щоб каток не простоював у вихідні дні. Моріс Подолофф так успішно керував командою з Нью-Хейвена, що його висунули в президенти Американської хокейної ліги, яка згодом перетворилася на знамениту НХЛ (Національну хокейну лігу).

in-text-400px-AHLHOF_Maurice_Podoloff_(2011)

Разом зі своїм другом і колегою – власником льодової арени в Клівленді Елом Сафіним Моріс Подолофф шукав можливість використовувати арени і в літній та осінній періоди хокейного міжсезоння. І тому звернув свою увагу на баскетбол. Ідею Подолоффа і Сафіна підтримали господарі інших великих хокейних арен. І хоча до цього Подолофф відвідав лише один баскетбольний матч, його одноголосно вибрали президентом новоствореної Баскетбольної асоціації Америки (БАА). 1949 року за ініціативи Подолоффа БАА об’єдналася з Національною баскетбольною лігою і перетворилась на Національну баскетбольну асоціацію (НБА). Моріс Подолофф очолив НБА і став таким чином єдиною людиною, котра очолювала одночасно дві найбільші спортивні ліги світу – НХЛ і НБА.

Подолофф розширив НБА з 11 до 17 команд, розбивши їх на три дивізіони, потім ввів драфт, він же запровадив і правило 24 секунд. 1954 року президент НБА підписав перший телевізійний контракт, завдяки чому в сезоні 1954/55 років відвідування матчів Національної баскетбольної асоціації зросло в півтора рази. І нарешті, 1951 року Подолофф заснував «Матч усіх зірок НБА». Моріс Подолофф керував НБА до 1963 року.

imagesPodoloff_3

За матеріалами сайту fbu.kiev.ua

Поширити:

Залишити коментар:

коментар