Як журналісти збирали «Осінні зерна» у Новоукраїнському районі (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Журналістський фестиваль «Осінні зерна», який вже третій рік поспіль проводиться з ініціативи Кіровоградської обласної організації Національної Спілки журналістів України, нинішнього року відбувся в Новоукраїнському районі.

Журналістський десант з представників районних газет, обласних інтернет-видань в Новоукраїнці зустрічали голова районної державної адміністрації Валерій Савенко та міський голова Олександр Корінний. Цьогорічний фестиваль не випадково пройшов на гостинній Новоукраїнщині. Приводів запросити журналістів було чимало – Новоукраїнка відзначила 245-річчя з дня заснування, 100-річчя з дня народження відомого новатора сільськогосподарського виробництва Олександра Гіталова. Фестиваль був приурочений також 170-річчю з дня народження Івана Тобілевича та 175-річчю з дня народження Марка Кропивницького.

 

Сонячні батареї – родзинка району!

Першим пунктом зупинки журналістів стало село Іванівка. Тут місцевий фермер Сергій Омельяненко перший в області встановив сонячну електростанцію, вклавши 3,5 мільйони доларів! Сьогодні держава платить фермеру кошти за так званим «зеленим тарифом» (механізм, призначений для заохочення населення для вироблення електроенергії з альтернативних джерел енергії). За два роки фермер отримав 2 мільйони доларів. Тобто, бізнес-проект окупиться протягом трьох з половиною років.

До речі, в районі не тільки фермери запроваджують альтернативні джерела енергії, але й місцеві сільські громади. Днями у селі Семенастому відкрито дитячий садочок, який буде опалюватися за рахунок сонячної енергії. На даху дитячого закладу встановлені сонячні батареї. Дороговартісну міні-електростанцію закупили за рахунок коштів міжнародних фондів.

Новоукраїнка: в єднанні сила!

Міський голова Олександр Корінний, як справжній господар, показав журналістам своє рідне місто. Без перебільшення – Новоукраїнка – це приклад сучасного районного центра, що швидко розвивається.

В єднанні сила. Саме такий девіз обрали для себе мешканці Новоукраїнки. І тут єдність проявляється у всіх сферах. З ініціативи людей буде створена третя в області об’єднана територіальна громада з 20-тисячним населенням.

Тут шанують ветеранів другої світової війни. 27 ветеранів отримують тричі на рік допомогу від міської влади. Пам’ятають про тих, хто сьогодні віддав життя за незалежність України, допомагають родинам загиблих та підтримують волонтерський рух.

На центральній вулиці Новоукраїнки розташовані усі визначні пам’ятники та пам’ятні знаки, тут розміщено стенд з фото усіх українців, які загинули на Майдані та фото військових, які не повернулися з російсько-української війни. Журналісти поклали вінок до символічного пам’ятного знаку творцям новітньої історії України.

До речі, на центральну вулицю Новоукраїнки перенесено усі пам’ятники та пам’ятні знаки, місцеві говорять, що це вулиця Слави.

 

Найсмачніші паляниці та найвідоміші пластівці

Журналістам показали два підприємства – Новоукраїнський комбінат хлібопродуктів та СТОВ «Степ-Агро». КХП набув слави виробництвом пластівців та мюслів. Завод був другим в Радянському Союзі. Нині тут працює 320 людей, які отримують стабільну заробітну плату. На жаль, цех з виробництва пластівців та мюслів тимчасово не працює – простоює дороговартісне імпортне обладнання. Тим часом міський голова Новоукраїнки Олександр Корінний рекламує продукцію КХП: «Якщо хочете схуднути переходьте на пластівці, і завжди будете у спортивній формі, на собі випробував». Цікавимо, чому зараз важко знайти в магазинах продукцію Новоукраїнського заводу. Чуємо відповідь: «Ми лише виробляємо, а не займаємося реалізаціє, тому й важко їх купити! Сподіваємося, що непрості часи для КХП минуть і воно відновить європейську славу.

На території СТОВ «Степ-Агро» пахло хлібом. Це підприємство головний виробник і постачальник хліба для району. Його продукція відома не лише у місті, а й у сусідній Добровеличців та Кіровограді. За 9 місяців «Степ-Агро» виробило 500 тон хліба та хлібо-булочних виробів. «Новоукраїнській хліб виготовляється без добавок та поліпшувачів, тому дуже корисний і смачний», – зазначила Директор СТОВ «Степ-Агро» Галина Арсірій. У цьому теж переконалися журналісти – спробували смачні булочки з маком, а потім рушили до кіоску підприємства, щоб і додому купити новоукраїнські смаколики.

Новоукраїнський район – батьківщина Гіталова!

Нинішнього року в області відзначили 100-річчя від дня народження знаного хлібороба, двічі героя Соцпраці Олександра Гіталова. У Новоукраїнському районі урочистості відбувалися у селі Комишуватому, де народився хлібороб. Саме сюди запросили і журналістів з області. Запам’ятався музей, гарний сільський клуб на 300 посадкових місць, асфальтовані дороги, зовнішнє освітлення. Побачене викликало дискусію про те, коли щось подібне буде і в інших селах. Дійшли висновку, що без коштів село не буде розвиватися. Саме децентралізація може стати початком відродження села.

Завершилася поїздка знайомством з санаторієм «Гусарське урочище», його двері завжди відкриті для гостей, а вода за своїми якостями наближена до Трускавецької.

«Приїжджайте в Новоукраїнський район ще, ми багато чого не встигли вам показати», – прощаючись говорили керівники району та міста журналістам.

Журналісти обов’язково приїдуть, бо тут справді живуть гостинні люди, які люблять свій край і роблять все, щоб нього дізналися за його межами.

Оксана Якуніна з Новоукраїнського району для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар