Вони стануть великими політиками, а поки звертаються до них за допомогою (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
????????????????????????????????????

Вихованці Новоукраїнського районного центру дитячої та юнацької творчості «ЗОРІТ» – це талановита, здібна, небайдужа і перспективна учнівська юнь. Вихованці дитячого центру з задоволенням навчаються у Школах юного науковця, ігрового мистецтва, Центрі розвитку «Оберіг», ляльковому театрі, екологічному, краєзнавчому, географічному, комп’ютерному, природничому та інших гуртках. Своїми успіхами можуть пишатись і юні танцюристи та вокалісти. А роботи тих, хто захоплюється вишивкою та народними ремеслами неодноразово займали призові місця на обласному та Всеукраїнському рівнях.

Говорячи про успіхи вихованців заступник директора дитячо-юнацького центру Людмила Білокоз зазначає, що 7 дітей, які займаються у гуртках є переможцями Всеукраїнських конкурсів, 79 – обласних.

 Саме у стінах дитячо-юнацького центру більшість пізнає і основи дизайну, вивчає фольклористику. Гарно зарекомендували себе і юні інтелектуали, районний парламент дітей, який вже не вперше отримує звання найкращий учнівський парламент в області.

Але сьогодні мова про інше – про приміщення в якому працює  Новоукраїнський районний центр дитячої а юнацької творчості «ЗОРІТ». Справа в тому, що частина цього закладу наразі не використовується, бо знаходиться в непридатному до експлуатації стані. Тож викладачам гуртків доводиться ділити з іншими колегами один кабінет на декількох. Районна влада не залишає колектив центру та його вихованців наодинці з їх проблемами. З районного бюджету постійно виділяються значні кошти для закладу. Не опускають руки і  працівники «ЗОРІТУ».  Заліпивши тріщину в коридорі, намалювали на ній стовбур дерева, іншу  – прикрасили квітами.  Та скільки б дірку не латати, меншою від того вона не стане.

Так і проблема приміщення, яке вже який рік поспіль потребує капітального ремонту, з кожним роком встає все глобальнішою. У деяких кімнатах, які наразі через аварійність не використовуються, ледь не падає стеля,  відходять стіни, негайного ремонту потребує і покрівля. Та це й не дивно, бо ж сама споруда була збудована в 20-х роках минулого століття. З того часу спливло чимало води, змінилось доволі багато політиків, які в першу чергу обіцяли дбати про дітей. Та поки вони там нагорі красномовно говорили про яскраве дитинство, його усіма кольорами веселки малювали на  пронизаних тріщинами стінах вихованці ЗОРІТУ.

«Діти з нетерпінням поспішають сюди після занять в школі, у вихідні та на канікулах, – говорить мама одного з вихованців «ЗОРІТУ»  Надія Михайлова. –  Хотілося б, щоб це приміщення таки було відремонтоване.  Ніде правди діти, у них тут як у вулику. Наші діти заслуговують на те, щоб займатися у кращих умовах».

….Необхідну проектну документацію для проведення капітального ремонту закладу «Зорітовці» виготовили ще 5 років тому. Як розповідає директор Новоукраїнського РЦДЮТ «ЗОРІТ» Наталія Ратушна: «Першочергова кошторисна вартість ремонтних робіт, на той час становила 5 млн. гривень. Але державотворці вирішили, що в країні є більш нагальніші питання, які потребують державного фінансування…»

 Минуло ще два роки. «Дюцики» знову переробляють проектну документацію, згідно нових розцінок і «нових» тріщин та будівлі. Тепер вартість робіт становить більше 7 млн. гривень. І знову обдарованих та талановитих новоукраїнців «відфутболюють» до наступного «матчу».  А в минулому році проектну документацію переробили вже третє…

Начальник відділу освіти Новоукраїнської РДА Тетяна Тарасенко зазначає, що «наразі новоукраїнський районний центр дитячої та юнацької творчості має на руках експертний висновок про  нагальне проведення робіт вартістю уже в 10 млн 200 грн.»

Звичайно, вартість робіт як і матеріалів зростає, а стан приміщення, тим часом,   стає ще гіршим….

В народі кажуть, третім разом, кращим часом. Можливо, таки дійсно, втретє у Верховній Раді наших дітей не «від футболять». Лишається сподіватись хіба що на диво. А вірніше кажучи на те, що у вищих ешелонах влади  дітей таки  почують і депутати спрямують на потреби творчої та обдарованої молоді необхідні для ремонту кошти.

З відповідним зверненням  про сприяння у виділенні необхідних для ремонту приміщення коштів до депутата Верховної Ради Станіслава Березкіна звернулося і Новоукраїнське районне керівництво.

«Незважаючи на неодразове внесення мною пропозицій щодо ремонту дитячо-юнацького центру до комітету з питань бюджету Верховної Ради України, вони не знаходять належної підтримки депутатів. При формуванні Державного бюджету України на 2016 рік, я знову внесу цю пропозицію. Новоукраїнські діти – не гірші за столичних і мають право на гарні умови для позашкільного навчання», – прокоментував народний депутат Станіслав Березкін.

 Районна влада готова спів фінансувати проведення капітального ремонту , але чи достукається депутат до своїх колег, чи почують у Парламенті прохання майбутніх Ейнштейнів, Скліфасовських та Станіславських…?

Олена Комісаренко, Новоукраїнка

Поширити:

Залишити коментар:

коментар