Вільшанський ФОК: Навіть гроші не допомогли

Історія з капремонтом Вільшанського ФОКу (фізкультурно-оздоровчого комплексу) розпочиналася оптимістично. Як тепер видається – аж надто оптимістично.

Народний депутат Станіслав Березкін, який «вибив» на реконструкцію мільйони гривень із держбюджету, обурений. Обіцянку перед людьми виконав, а результату, врешті-решт, досі не видно. Тому логіка і лють нардепа цілком зрозуміла.

Кілька тижні тому після першого ж сигналу про проблеми із ремонтом даху Станіслав Березкін відрядив на об’єкт спеціально для перевірки створену комісію. Ось що їй вдалося дізнатися зі слів начальника відділу освіти, науки та спорту Вільшанської РДА Віктора Драндалуша.

Перші гроші на ремонт фізкультурно-оздоровчого комплексу надійшли у минулому році. Після згоди районної влади взяти безгоспну будівлю на свій баланс та появи відповідного рішення сесії з бюджету було виділено перший транш – 300 тисяч гривень. Їх вирішили вкласти в дах. Згідно з тендером, дах дістався підрядній організації ПП «Атлант-3000», яка розпочала роботи в осінню негоду. Дах робили за новітньою технологією – заливали його рідкою гумою і дала на покрівлю гарантію цілих 10 років. Державні гроші освоєно, але замість новенького даху ФОК вкриває друшляк вартістю у 300 тисяч гривень.

— Загальна вартість проекту сягає 2,3 мільйони гривень. У цьому році виділяють мільйон з державного бюджету і тридцять тисяч з районного. Ці гроші підуть, зокрема, й на підлогу. Матеріали – спеціальний спортивний лінолеум – закупимо. Але стелити не будемо, доки покрівля не буде в належному стані, – розповідав тоді начальник відділу освіти, науки та спорту Вільшанської РДА Віктор Драндалуш.

Власне, запитання, коли ж дах приведуть до ладу, так і залишилося без відповіді.

У фірмі «Атлант 3000» – на запитання відреагували грубо. Людина, яка назвалася керівником фірми, зазначила, що його на таких запитаннях ловити не варто. І щось на кшталт «у районі були – то чого мене питаєте?» А наостанок – хіба що вже озвучене – були помилки минулого керівництва району, були помилки в проекті, інститут розробляє обґрунтування…

Нагадаємо, що народний депутат Станіслав Березкін звернувся до прокурора області та голови ОДА з проханням перевірити, чи ефективно були використані бюджетні кошти, виділені на капітальний ремонт покрівлі Вільшанського фізкультурно-оздоровчого комплексу. Прокуратура у найближчі два тижні надасть результати комплексної перевірки. Кіровоградська ОДА на основі рішення прокуратури прийматиме рішення відповідно до чинного законодавства.

Лірично-математичний відступ

Перша електронна спробувала з’ясувати, скільки б коштувало укриття ФОКу альтернативним гумі матеріалом – профнастилом. На наше прохання приблизну ціну нам склали в кіровоградській фірмі «Профнастил». Отож кошторис виглядав би так: ціна матеріалу (профільовані оцинковані листи завтовшки 0,7) із доставкою — приблизно 64 тис. грн. Робота (за даними іншого підприємства, яке займається такими роботами) – приблизно 43. Тому виникає ще одне велике логічне питання. Навіщо такі новітні технології, які призводять до дірок у бюджеті і покрівлі?

— Ми знайдемо винних і вони не відбудуться звичайними доганами. Справа буде доведена до логічного завершення. Винні відповідатимуть перед законом України, — запевнив у коментарі народний депутат Станіслав Березкін.

Наступний пункт депутатського контролю – Бобринець. Саме з цього районного центру останнім часом надійшло найбільше скарг від його жителів.

Далі буде.

P.S. Днями народний депутат Станіслав Березкін отримав відповідь на свій запит від голови ОДА. У ньому йдеться про наступне. 31 жовтня посадові особи інспекції державного архітектурно-будівельного контролю провели позапланову перевірку дотримання вимог містобудівного законодавства під час реконструкції фізкультурно-оздоровчого комплексу.
На час проведення перевірки на вищевказаному об’єкті факт виконання будівельних робіт у 2012 році достовірно встановити неможливо, оскільки при візуальному обстежені даху виявлено, що дах перебуває у напіврозібраному стані, покрівельний матеріал даху відсутній. Також замовник (відділ освіти, молоді та спорту РДА) не надав проектної документації на капремонт даху, оскільки її вилучили працівники прокуратури району. За її відсутності не можливо здійснити перевірку дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил, а саме – встановити відповідність фактичного стану даху прийнятим проектним рішенням.

«На час перевірки на об’єкті була відсутня технічна та виконавча документація, що є порушенням вимог п. 1.17, п. 3.3.1, п. 4.4 ДБН А.3.1-5-2009 «Організація будівельного виробництва».
Враховуючи вищевикладене, Інспекцією державного архітектурно- будівельного контролю у Кіровоградській області вживаються всі можливі заходи, в межах наданих повноважень, щодо виявлення та притягнення осіб, винних у здійснені правопорушення у сфері містобудівної діяльності, до відповідальності», — сказано в ньому.

Віктор Скрипка, Перша електронна 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар